Pénteken nyílik a Csodák Palotája

Kiss Ádám Zoltán, 2005. szeptember 13. 21:01
Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter mond nyitóbeszédet a pénteken a Millenárisban megnyíló Csodák Palotája rendezvényen, melyen többek közt eMagyarország online játékot rendeznek, és a Jövő Háza logó flash animáció pályázatának nyertesei vehetik át díjaikat.
A Csodák Palotája 1994-től rendezett sikeres kiállításokat, majd 1996-ban a Váci úton nyílt meg Közép-Európa első - s gyakorlatilag máig egyetlen! - interaktív tudományos központjaként. Évente átlagosan több mint 200 ezer gyerek és felnőtt, iskolai csoport és család próbálhatja ki a Suttogó tükröt, a Holdsétát, a Szögletes kerekű autót és a többi népszerű eszközt, vagyis a kézzelfogható tudományt. A Csodák Palotája kiállításai minden év őszén megújulnak: az évadok címe (pl. Hétköznapi mágiák, Bolondos tudomány, Ne higgy a szemednek!, s legutóbb az Okos játékok) utal az éppen fókuszba állított témára. A Millenárison a Jövő Háza Program első lépéseként megnyíló, megszépült kiállítás ezúttal az Ismerd meg magad! címet viseli, hiszen a legújabb eszközök segítségével mindenki megismerheti - nem hétköznapi módon! - saját magát: versenyt futhat a virtuális bajnokkal, hőkamerával megnézheti teste rejtett titkait, kipróbálhat tucatnyi képességvizsgáló készüléket, IQ- és EQ (érzelmi intelligencia) teszteket - és ha elfáradt, helyet foglalhat elmélkedni az Óriások asztalánál...

Az új kiállításnak ezen kívül még (legalább) két szenzációs eleme van: az egyik, hogy a skóciai Edinburghből megérkezett a néhai Dolly-bárány, "akivel" egy interaktív klónozásbemutató keretében közelről is megismerkedhetnek a látogatók. A megnyitóra a British Council hozza el Dollyt. Az állatot a skóciai Roslin Kutató Intézetében klónozták 1997-ben, de sajnos csak 6 évig élt, mert 2003-ban egy vírusfertőzés következtében elpusztult. A kitömött bárány azóta az Edinburghi Nemzeti Múzeum tulajdona. A belépés szeptember 16-18-ig ingyenes.