T-Mobile USA: Eladás helyett több milliárdos fejlesztés

MTI Sajtóadatbank, 2005. szeptember 19. 09:36
Több milliárdos amerikai beruházás előtt áll a német Deutsche Telekom: mivel a cég amerikai mobilvállalkozása, a T-Mobile USA eladásának immár nem látják értelmét, sőt - a cég vezetője szerint – az Egyesült Államok továbbra is "növekedési motor" a Deutsche Telekom számára, most az UMTS hálózati koncesszió megszerzésébe és a hálózat kiépítésébe fektetnek, becslések szerint 8-10 milliárd eurót a következő években. Korábban, a nyár folyamán hírek röppentek fel a T-Mobile USA esetleges eladásáról.
Bár Kai Uwe-Ricke a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak nyilatkozva ezeket a becsléseket túlzónak nevezte: mint mondta, az UMTS koncesszió aukciós költsége még nem felbecsülhető. Néhány hónapja a T-Mobile USA termékigazgatója az UMTS hálózat kiépítését 2006 második felére tette.

A Deutsche Telekom az amerikai mobilágazatának konszolidációja után a szolgáltatók között a negyedik helyen áll, miközben negyedévenként mintegy egymillió ügyfeles növekedéssel egyike a leggyorsabban bővülő mobilszolgáltatóknak az Egyesült Államokban.

A Deutsche Telekom 2001-ben vette meg az amerikai VoiceStream Wirelesst (jelenleg T-Mobile USA) 35 milliárd dollárért. Tavaly 2,3 milliárd dollárért megvásárolta az amerikai Cingular Wireless mobilszolgáltató GSM-hálózatát Kalifornia és Nevada szövetségi államban.

A Deutsche Telekom (DT) még a nyáron nem kívánta kommentálni az amerikai Wall Street Journal című lap értesülését, hogy a nagy német távközlési szolgáltató egyik sikervállalatának, nevezetesen amerikai mobilszolgáltatójának, a T-Mobile USA-nek az eladásáról tárgyal. Ha eladná, írta a lap, akkor legalább 25-30 milliárd dollár maradna a zsebében, részben azért, mert megszabadulna egy csomó kiadástól amerikai cége - máskülönben szükségesnek látszó - fejlesztésével kapcsolatban. A pénz jól jöhetne neki, további befektetési lehetőségeket teremtene részére Európában.

Elemzők szerint viszont eléggé valószínűtlen, hogy a DT egyik aranytojást tojó tyúkját akarná levágni. A T-Mobile USA ugyanis talán legjobb bevételnövelő vállalata. Nem illene bele a lépés a DT eddigi stratégiájába. Arról nem is beszélve, hogy pénzügyi helyzete megengedné a DT-nek, hogy fejlesszen az Egyesült Államokban.