Két és fél ezres karcsúsítás a Siemens-nél

Genda Csongor Zoltán, 2005. szeptember 19. 18:19
A Siemens technológiai konszern ma, egy nappal a németországi választások után nyilvánosságra hozta átstrukturálódási projektjének részleteit.
A vállalat tervei szerint csakis az SBS IT-szolgáltató szekrorban 2400-as leépítés várható, miáltal hozzávetőlegesen 1,5 milliárd eurós megtakarítást akar elérni a konszern. A leépítésekre az elkövetkezendő két évben kerül sor, melyet fokozatosan hajtanak majd végre. "Egyszerűen elkerülhetetlen a két és fél ezres leépítés"- tudhattuk meg a vállalat szóvivőinek mai müncheni beszámolójából.

A Siemens AG képviselői azt is elmondták, hogy a Com kommunikációs részlegen is jelentős leépítések várhatóak, de konkrét számadatokat nem árultak el. A "Manager Magazin" hírei szerint azonban a Com szekción világszerte legkevesebb 4000 alkalmazott elbocsátására lehet számítani. A logisztika osztályon is átszervezéseket helyezett kilátásba a vállalat. A részleget leválasztják és feltehetőleg más osztályokhoz csatolják. A logisztika szektorban dolgozó munkatársait azonban a Siemens tovább akarja foglalkoztatni, átirányítván őket más területekre.

A szakszervezetek korábban azt jósolták, hogy akár 10.000 munkahely is veszélybe kerülhet a Siemensnél, amit Klaus Kleinfeld egy nemrég tett kijelentésével megcáfolt: "Németországban 164.000 alkalmazottja van vállalatunknak és nem látom ésszerű okát a leépítéseknek."