Az OTP tranzakciós adattárháza a világelsők közt

forrás Prim Online, 2005. szeptember 20. 13:03
A Winter Corporation, az adatbázisok egyik vezető tanácsadó vállalata által készítet 2005 TopTen Program a világ nagyobb és legnagyobb terheléssel használt adatbázisait rangsorolja. A kutatás eredményei szerint – a különböző kategóriákban elért helyezések alapján – az online tranzakciós feldolgozásban és döntéstámogatásban egyértelműen az Oracle a vezető adatbázis-szállító.
Az elemzésből továbbá kiderül, hogy az OTP tranzakciós adattárháza kategóriájában a világ 10 legnagyobb adatbázisa között van: a „bruttó adatbázisméret” terén elért 8. helyezés mellett a „ténylegesen kezelt nettó adatmennyiség” kategóriában elért 3. hely azt mutatja, hogy a rendszer lényegesebben hatékonyabban működik versenytársainál. A csúcsterhelés kategóriában (Peak Workload) az OTP adattárháza az egyértelmű nyertes, amely szintén az adatbázist nagy hatékonyságának bizonyítéka.

A Winter Corporation 20 ország 11 iparágában végezte felmérését az „adatbázis legek” rangsorolására. A kutatásban résztvevő cégek adatbázisainak igazoltan el kell érni egy előre meghatározott minimális méretet. A program az adatbázisok azonításán túl bemutatja azok készítőit és működtetőit, a terméket, a platformot és az architektúrát is, amelyek együttesen az adatbázisok határait tágítják.

A kutatás számos érdekes eredménnyel szolgált az adatbázisok fejlődéséről. A legnagyobb adatbázis mérte megháromszorozódott két év alatt, túllépve a 100 TB-os határt. A sorok/rekordok száma ugyanezen időszak alatt megötszöröződött, elérve a 2.8 trillió sort. 2005-ben első alkalommal a csúcsterhelés túllépte az egymilliárd SQL parancsot óránként, és szintén az első alkalommal a Linux megjelent a legnagyobb adatbázisok platformjaként.

A kutatás további megállapításai:


A világ legnagyobb kereskedelmi adatbázisa a Yahoo! 100 TB-os Oracle adatbázisa, amely egyben a világ legnagyobb kereskedelmi adattárháza is. Az idei nyertes több mint háromszor nagyobb a két évvel készített hasonló felmérésben első helyen végzett – szintén Oracle – adatbázisnál.

A világ legnagyobb kereskedelmi UNIX adatbázisa Oracle-n fut.

A világ legnagyobb kereskedelmi Linux adattárháza Oracle adatbázis használ.

A világ legnagyobb tudományos célra használt adatbázisa szintén Oracle adatbázis.

A világ legnagyobb tranzakciós adatfeldolgozó rendszere UNIX-on – több mint 16 TB adattal – Oracle adatbázison fut.

A világ első 10 UNIX PLTP rendszeréből 9 Oracle adatbázist használ.

A Winter 2005 TopTen programban résztvevő Linux DSS és OLTP adatbázisok közül az összes alatt Oracle adatbázis működik.
Az Oracle ez egyedüli szállító, amely Linux, UNIX és Windows környezetben is eredményeket ért el Programban.

Az Oracle-nek köszönhetően a Linux mára egyértelműen bizonyította létjogosultságát a kereskedelmi adatbázis piacon, mivel két ilyen platformon működő adattárház is bekerült az első tíz közé. A világ legnagyobb Linux DW mérete 24, 7 TB, amely a hatodik helyet jelentette az összesítésben.