Nyilatkozat a Magyarság Modernizációs Stratégiájáról

forrás Prim Online, 2005. szeptember 20. 16:05
Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium kezdeményezésére megalakult „Magyarság az Információs Társadalomért Testület” a 2003. november 14-én Nagyváradon elfogadott alapprogrammal (Nagyváradi Célok) összhangban, valamint az elmúlt időszak közös tevékenységének eredményeire építve 2005. szeptember 19-én tartott 2. ülésén az alábbi Nyilatkozatot fogalmazta meg:

Az Információs Társadalom kiépítése a határon túli magyarság kohézióját, szülőföldön való boldogulását és versenyképességét segíti elő. A résztvevők az i2010 „Európai Információs Társadalom a növekedésért és a foglalkoztatásért” kezdeményezés (Brüsszel, 2005. június 1.) célkitűzéseinek figyelembevételével alapvetőnek ítélik a befogadó európai információs társadalom létrehozását. Ennek érdekében a határon túli magyar közösségek az Informatikai és Hírközlési Minisztériummal együttműködésben rögzítették az információs társadalom fejlesztésének céljait, főbb akcióterveit és azok megvalósításának ütemezését. A stratégiai felmérések és tanulmányok, illetve az eddigi fejlesztések eredményei irányt mutatnak a magyarság átfogó modernizációs stratégiájának létrehozásához.

Közösségi kommunikációs infrastruktúra megalapozása

Alapvető szempont a rendelkezésre álló erőforrások felmérése, a fejlesztési célkitűzésekkel összehangolt szükségletek meghatározása, időben és térben való ütemezése. Az infrastruktúra-fejlesztés olyan módon valósuljon meg, hogy az elsőbbséget biztosítson azon magyar közösségek számára, melyek távközlési szolgáltatók számára kevésbé vonzó fejlesztési környezetben léteznek.

Hangsúlyt kell fektetni arra, hogy az infrastruktúra fejlesztése a leghatékonyabb módon történjen, kerülve a halmozódást, vagy a költségigényes megoldásokat, továbbá minél szélesebb kör számára teremtsen hozzáférést az erőforrásokhoz.

Digitális tartalmak, közösségépítő információk és adatbázisok fejlesztése


A tudás alapú információs társadalom követelménye, hogy digitális alapú információk álljanak rendelkezésre. Ebből következően át kell alakítani, „digitalizálni” kell a magyar közösségi kultúra kincseit, aminek rendkívüli jelentősége van a kisebbségi kultúrák értékmentő és hagyományozó folyamatában.

Hasonlóan meg kell teremteni az információs társadalom igényeinek megfelelő új kommunikációs felületeket, és módokat. Elő kell segíteni a közösségszerveződés új formáinak kialakulását és elterjedését, az ezekhez szükséges alapinformációk adatbázisokba szervezését és gondozását. A résztvevők kifejtik azon szándékukat, hogy a közös szakmai tevékenységük érdemben járuljon hozzá a magyar közösségek képzésének, kulturális értékeinek megőrzéséhez, digitális archiválásához és széles körű hozzáféréséhez.

eMagyar Pontok (közösségi internethozzáférési helyek) hálózatának kialakítása

Az eMagyar pontok létesítésének programja a Kárpát-medencében és a tengerentúlon teremt összetartozást és fejlődést hirdető közösségi kapcsolódási helyeket. Cél, hogy az eMagyar (közösségi internethozzáférési) pontok minél mélyebb tartalommal való feltöltésével, valamint ezeknek a pontoknak a hálózattá alakításával erősödjék a magyarság kohéziója, versenyképessége, szolgálva ezzel szülőföldön való boldogulását. Ezek alapján az eMagyar pontok hatékony működésében és intézményesítésében a fő hangsúlyt az alábbiak kapják:
a pontok teljes körű- és értékű kiépítése, üzemeltetése, fenntartása
kollektív tartalomfejlesztés (gazdasági, kulturális, oktatási);
a pontok hálózattá alakítása és összehangolása;