Rövidesen: hatósági határozat a bitfolyam szintű hozzáférésre

Kovács Attila, 2005. szeptember 20. 17:17
Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) elnöke mai sajtótájékoztatóján egyebek között megemlítette, hogy elősegítendő verseny további növekedését a hazai távközlési piacon, (így például az internetszolgáltató-váltásban a rugalmasabb ügyféldöntéseket is), a hatóság a közeljövőben  határozatot hoz az öt (monopol) vezetékes távközlési szolgáltatóval kapcsolatban.
A  határozat lényege, hogy mindnyájuknak országos hozzáférésű szélessávú nagykereskedelmi szolgáltatást (úgynevezett „bitfolyam” szintű hozzáférést) kell, mégpedig szabályozott áron nyújtaniuk. A nagykereskedelmi ár  szabályozása a kiskereskedelmi ár alapján történik. A határozat értelmében a bitfolyam hozzáférési javaslatot mind az ötüknek az NHH-val jóvá kell hagyatnia.

A szünetmentes ADSL-szolgáltató váltás lehetőségéről szóló, a sajtótájékoztatót megelőző,
szintén mai megállapodás aláírására Pataki Dániel és Juhász Károly (a hírközlési fogyasztói jogok képviselője) a következő internetes (nagykereskedő, illetve szolgáltató) cégek képviselőit hívta meg: T-Com, Invitel, PanTel, Hungarotel, Inter.net, GTS-Datanet, Externet, eTel, Euroweb, TVnetwork, TVNet, T-Online, Drávanet, Keystone-Inc., Opticon, Enternet, Interware, Vivanet.