A mobilszolgáltatók már az UMTS "felturbózott" változatával kísérleteznek

MTI Sajtóadatbank, 2005. szeptember 21. 09:16
Alig jelent meg az UMTS technológia, a mobilszolgáltatók máris magasabb sebességbe kapcsolnak: az eddig elért 384 kilobit/sec sebesség helyett az UMTS infrastruktúrát hatékonyabban kiaknázni képes HSDPA technológia már 1,8 megabit/sec adatátviteli sebességet képes biztosítani.
A két nagy német mobilszolgáltatónál jelenleg folyamatban van az új technológia bevezetésének előkészítése. A T-Mobile és a Vodafone egy új adatkártyával teszi majd elérhetővé a szolgáltatást a notebook számítógépek számára az UMTS szolgáltatáshoz hasonló módon. A T-Mobile szeptember végén mutatja majd be a HSDPA rendszert Berlin és Bonn térségében a széles nyilvánosságnak. A kereskedelmi szolgáltatás megkezdését a 2006-os CeBIT kiállításra időzítik. A T-Mobile Ausztriában is megkezdte a szolgáltatás bevezetésének előkészítését.

Az UMTS hálózat néhány száz métertől néhány kilométerig terjedő átmérőjű celláin belül a Vodafone kezdetben 1,8 megabit/sec adatátviteli sebességet biztosít majd, amit a későbbiekben 7,2 megabit/sec-re növel. Kivételes esetekben, például kiállításokon létesített mikrocellákban elméletileg 14,4 megabit/sec adatátviteli sebesség is biztosítható lesz.