A szombathelyi céget nem érinti az Epcos-on belüli termelés-áthelyezés

MTI Sajtóadatbank, 2005. szeptember 22. 11:28
Az 1150 embert foglalkoztató szombathelyi székhelyű Epcos Kft.-t nem érinti a cégcsoporton belüli termelés áthelyezés, nincsenek veszélyben a szombathelyi munkahelyek - jelentette ki szerdán az MTI-nek Dombi Márton, a cég személyzeti vezetője.
A körmendi székhelyű Schifo Kft. 158 fős létszámleépítést jelentett be arra hivatkozva, hogy az Epcos az eddig náluk készített elektronikai alkatrészek gyártását áthelyezi Kínába. A megyei munkaügyi központban az MTI-nek elmondták, hogy a a Schifo a deutschlandsbergi székhelyű Epcos OHG megrendelésének elmaradásával indokolta a tervezett létszámleépítését.

Az Epcos szombathelyi cégének személyzeti vezetője hangsúlyozta, hogy már két év óta nem állnak semmiféle üzleti kapcsolatban a Schifo Kft.-vel. "Nem a mi gyárunkról van szó, azt azonban nem tartom kizártnak, hogy a cégcsoporton belül helyezik át bizonyos termékek gyártását" - mondta. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ez a szombathelyi Epcos Kft.-t nem érinti.

Dombi Márton emlékeztetett arra: két évvel ezelőtt éppen Szombathelyről került át bizonyos részegységek gyártása a körmendi Schifo Kft-hez, akkor ez 250 ember munkahelyét érintette, de szavai szerint a dolgozók többségének sikerült cégen belül munkát biztosítani. A személyzeti vezető úgy fogalmazott: a müncheni központú, Németországban, Ausztriában, Magyarországon, Portugáliában, Spanyolországban valamint Brazíliában és Kínában gyártó üzemekkel rendelkező konszernen belül a szombathelyi Epcos Kft. egy folyamatosan fejlődő vállalkozás.

Hozzáfűzte: cégüknél egyre nagyobb az igény például a magasabb képzettségű munkaerő iránt, szavai szerint a kondenzátor és induktivitás gyártások területén már külön mérnökcsoportok dolgoznak amelyek a fejlesztésbe is bekapcsolódnak. "Egyre több multinacionális cég kezdi áttelepíteni Magyarországra a fejlesztését, így van ezzel az Epcos is" - mondta.

Dombi Márton a szombathelyi Epcos Kft. árbevételéről, nyereségadatairól nem kívánt pontosabb adatokkal szolgálni, mondván nem készült még el az idei mérleg. Szavai szerint a gazdasági évet 28 milliárd forint körüli árbevétel mellett nyereséggel fogják zárni.

Az Epcos Kft. 1994 óta közel 14 milliárd forint értékű beruházást hajtott végre Szombathelyen. 1998-ban  13 hektárnyi területet vásároltak meg a szombathelyi Claudius Ipari Parkban, ahol zöldmezős beruházásban 9200 négyzetméter alapterületű gyártócsarnokot építettek fel. Dombi Márton közölte: jelenleg raktárkapacitásukat bővítik, egy új 5000 négyzetméter alapterületű raktárépület épül.