Lassul a szélessávú internet terjedése Amerikában

Milkovits Gábor, 2005. szeptember 22. 20:18
A Pew Internet & American Life Project nevű független szervezet felmérése szerint látványosan lassult az Egyesült Államokban a szélessávú internetes kapcsolatok számának növekedése.
Az idei év első hat hónapjában csupán 50-ről 53%-ra nőtt azoknak a száma, akik széles sávon interneteznek az országban. Ehhez képest például alig több mint egy évvel korábban, 2003. november és 2004. május között 20%-os volt a gyarapodás (az összlakosság 35%-áról 42%-ra). A szervezet szerint a lassulás egyértelműen a piac beérésének tulajdonítható: azok, akiknek fontos volt az internet már nagyjából mind széles sávra váltottak, míg a most is betárcsázós kapcsolatot használók az alacsonyabb jövedelműek és az idősebbek közül kerülnek ki, akik főként csupán e-mailezésre és egy kevés böngészésre használják a világhálót. A Pew ezért azt jósolja, hogy a szolgáltatók idővel egyre nehezebben találnak majd új szélessávú ügyfeleket.

A Strategy Analytics piackutató ettől némileg eltérő véleményt képvisel. Amerikában ugyanis kezdenek megjelenni az olyan DSL alapcsomagok, amelyek a minimális mértékben használt betárcsázós internetezés költségeivel is felveszik a versenyt. Ezek pedig a cég véleménye szerint vonzóak lehetnek az információs társadalom vívmányaitól kevésbé elbűvölt felhasználók számára is, csakúgy, mint a kábelszolgáltatók által kínált „három-az-egyben” telefonos, televíziós és szélessávú internetes csomagok.