Az iPod az Apple legjövedelmezőbb üzlete

Genda Csongor Zoltán, 2005. szeptember 23. 08:20
Az iSuppli piackutató intézet legfrissebb adatai szerint az Apple számítógépgyártó konszernnek az iPodok forgalmazása a legjödelmezőbb bevételi forrás.
Az intézet munkatársai kiderítették, hogy a vállalat 100 dollár alatti áron tudja előállítani az iPod Nano-t és az üzletek polcain 199 dolláros áron jelenik meg a zenelejátszó készülék. Az iPod Nano-hoz való Flash-komponenseket az Apple a Samsungtól szerzi be igen jutányos áron. Míg más gyártók egy két GB-s tárolóért akár 90 dollárt is kifizetnek, a Samsung ennek ellenében megelégszik 54 dollárral is. A többi alkatrész beszerzésével együtt a költségek felmennek 90,18 dollárig és további 8 dollárjába kerül a számítógépgyártónak a komponensek összeszerelése. Ezek után nyugodtan kijelenthetik a piackutató intézet m unkatársai, hogy az iPod-ok előállításából húzza az Apple a legnagyobb hasznot. A készülék négy évvel ezelőtti piacra dobása óta a számítógépgyártó konszern több mint 21 millió darabot adott el és a vállalat bevételének negyede ezek értékesítéséből származik.

A legutóbbi eladási adatokat tekintetbe véve azonban könnyen elképzelhető, hogy a vállalat le kell majd mondjon a magas profitról, csökkentve a készülék árát, mivel az iPod Nano bevezetését követő első héten a kezdő készletnek csupán a negyede fogyott el.