A játékkonzol és a tévé felelős a rossz iskolai osztályzatokért

Genda Csongor Zoltán, 2005. szeptember 25. 15:37
A német kriminológiai kutatóintézet munkatársai arra a következtetésre jutottak legújabb felmérésükből, hogy a játékkonzol és a tévékészülék felelősek többek között a fiatalok gyenge iskolai teljesítményéért.
A tanulmány szerint a diákok jegyei annál rosszabbak, minél több időt töltenek játékkonzoluk illetve tévékészülékük társaságában. Az intézet munkatársai 23.000 10 és 15 év közötti fiatalkorú nebulót kérdeztek meg tanulmányuk elkészítéséhez. A felmérésből kiderül, hogy a német leánygyermekek jobb teljesítményt nyújtanak az oktatási intézményekben, mint az erősebb nemhez tartozó társaik. Ennek az a feltehető oka, hogy csak a lányok egyharmadának van saját tévékészüléke, míg szinte a fiúgyermekek fele saját szobájában nézheti kedvenc műsorait. Játékgépekből szintén kevesebb jut a lányoknak, azaz a fiúk 40 %-ával ellentétben közülük csak 16 % rendelkezik valamilyen konzollal.
A kutatók szerint azért romlik a nagy mennyiségű tévé- és játékfogyasztó gyermekek teljesítménye, mert az erőszakos műsorok és játékok csökkentik a koncentrációképességet és szellemi leépüléshez vezetnek.