Kína legalizálja a VoIP-t?

Genda Csongor Zoltán, 2005. szeptember 25. 18:56
A kínai kormányzat elindította az ország négy városában az első legális internetes telefon-szolgáltatást. Ezáltal olcsóbbak lehetnek a távolsági beszélgetések és a mobilhívások is, mintha hagyományos vonalas készülékről tárcsáznánk - adta hírül a Shanghay Daily napilap.
A pekingi információs minisztérium megbízta az ország két nagy telekommunikációs konszernét, a China Telecom-ot és a China Netcom-ot VoIP-szolgáltatás kiépítésével és üzemeltetésével. A China Telecom Szencsen és Shangrao, a China Netcom pedig Changchun illetve Tai'an városokban teszteli a szolgáltatást.

Más társaságok még nem kaptak engedélyt arra, hogy internetes telefonálási lehetőséget kínáljanak az ázsiai ország lakosai számára, azonban mégis egyre szélesebb körben elterjedt már Kínában is a VoIP használata. Sokak éltek például a Skype nyújtotta lehetőségekkel, azonban a China Telecom megkezdte a szoftver elérhetőségének a blokkolását, mivel óriási veszteségeket szenvedtek el azáltal, hogy a lakosok inkább választották a filléres internetes szolgáltatást, mintsem a drága vonalas hálózatot.