A szeptemberben 30 éves Microsoft történetének legfontosabb eseményei

forrás Prim Online, 2005. szeptember 27. 10:21
Pontosan 30 évvel ezelőtt, 1975-ben történt, hogy William H. Gates és Paul G. Allen megalapították a Microsoftot, és kifejlesztették a BASIC programnyelvet, mellyel egy új történelmi korszakot indítottak útjára. Bill és Paul elképzelése arról, hogy minden íróasztalra kerüljön számítógép, a Microsoft megalapításakor csak álomnak tűnt. Mára ez valósággá vált. A konszern világszerte több mint 1 milliárd szoftvert értékesített, az információáramlást segítő egyéb digitális eszközök további 1 milliárd darabos eladásával párhuzamosan. A Microsoft ma a világ több mint 90 országban van jelen, dolgozóinak száma pedig meghaladja az 57 ezer főt. Bevétele a 2004-es pénzügyi évben elérte a 36,8 milliárd dollárt.

Január 1. A MITS Altair 8800 megjelenik a Popular Electronics magazin címlapján, amely ötletet adott Paul Allen és Bill Gates számáraa BASIC programnyelv kifejlesztéséhez.
Február 1. Bill Gates és Paul Allen eladják az Altair 8800-ra írt BASIC-et, a személyi számítógépekhez írt első számítógépes programozási nyelvet a Microsoft első ügyfelének, az Albuquerque, Új-Mexikó székhelyű MITS vállalatnak.
Március 1. Paul Allen lesz a MITS szoftverigazgatója.
Április 7. „Az Altair BASIC kész és működőképes” hirdeti a MITS Computer Notes első kiadásának főcíme.
Július 1. A BASIC 2.0 verzió hivatalos megjelenése, 4K és 8K változatokban.

1976

Február 3. Bill Gates az egyik első programozó, aki felveti a szoftverkalózkodás kérdését. Az elsőként a MITS Computer Notes hasábjain közölt „Nyílt levél a hobbiszámítógépeseknek” cikkében Gates azzal vádolja a hobbifelhasználókat, hogy szoftvert lopnak és ezáltal megakadályozzák, hogy mások „...jó szoftvereket írjanak”. Látnoki módon a következő szavakkal fejezi be írását – „...Semmi nem tenne boldogabbá mint, hogy tíz programozót alkalmazva elárasszam a hobbipiacot jó minőségű szoftverrel”.
Március 27. Bill Gates az Altair évente megrendezésre kerülő nemzetközi számítógépes találkozói közül a legelső, Albuquerqueben tartott esemény nyitószónoka.
November 1. Paul Allen lemond a MITS-nél betöltött tisztjéről, hogy teljes munkaidejében a Microsoftnak dolgozhasson csatlakozzon.
November 26. Új Mexikó állam belügyminisztériumának hivatala bejegyzi a Microsoft kereskedelmi nevet.

1977

Február 3. Paul Allen és Bill Gates aláírnak egy hivatalos partneri megállapodást.
Július 1. Elérhető a FORTRAN-80, a Microsoft második programozási nyelve.

1978

November 1. A Microsoft Japánban létrehozza első nemzetközi értékesítési irodáját, az ASCII Microsoft céget.
December 31. A Microsoft forgalma az év végére meghaladják az 1 millió dollárt.

1979

Január 1.
A Microsoft Albuquerqueből áthelyezi irodáit a Washington államban található Bellevue városába.

1980

Június 11. Steve Ballmer csatlakozik a Microsofthoz.

1981

Június 25. A Microsoft átalakul egy magánkézben lévő vállalattá, amelynek elnöke, Bill Gates, elnökhelyettese pedig Paul Allen. A vállalat Microsoft Inc. néven egy Washington államban bejegyzett vállalkozássá alakul.
Augusztus 12. Az IBM bemutatja személyi számítógépét, amelyen a Microsoft 16-bites operációs rendszere, a Microsoft MS-DOS 1.0 verzió, valamint a Microsoft BASIC, a Microsoft COBOL, a Microsoft Pascal, és egyéb Microsoft termékek futnak.

1983

Február 18. Paul Allen lemond a Microsoftnál betöltött elnökhelyettesi pozíciójáról, de az igazgatótanács tagja marad.
Május 2. A Microsoft bemutatja a Microsoft Mouse egeret.
Szeptember 29. A Microsoft bemutatja a Word for MS-DOS 1.00 szövegszerkesztőt.
November 10. A Microsoft bemutatja az MS-DOS operációs rendszer lehetőségeit kibővítő Microsoft Windows grafikus operációs rendszert. A Windows első kereskedelmi forgalomban kapható változata csak 1985 novemberében érhető el.

1985

Augusztus 12. A Microsoft fennállásának 10. évfordulóját az 1985-ös pénzügyi év 140 millió dolláros értékesítési adataival ünnepli.
Szeptember 3. A Microsoft az Ír Köztársaságot választja az Egyesült Államokon kívül létesített első gyártási központja helyszínéül, ahol az európai piacra szánt szoftvertermékeket állítják elő.
November 20. Megjelenik a Microsoft Windows kereskedelmi változata.

1986

Február 26. A Microsoft új főhadiszállása Redmondba, Washington államba kerül.
Március 13. Kibocsátják a Microsoft részvényeit, egyenként 21 dolláros áron, amely az első kereskedési nap végére részvényenként 28 dollárra emelkedik, 61 millió dollár extrabevételhez juttatva ezzel a vállalatot.

1988

Augusztus 1.
A Microsoft bejelenti az Office programcsomagot, a Macintosh rendszerekhez CD-ROM lemezen elérhető első általános üzleti szoftvert.

1990

Július 25. A fennállásának 15. évfordulóját ünneplő Microsoft az első személyi számítógépes szoftvercég, amelynek értékesítési adatai egyetlen év alatt meghaladják az 1 milliárd dollárt - forgalma 1,18 milliárdra rúg.

1991

Január 1. A Microsoft Corporation az elsők között hozza létre saját számítástechnikai kutatással foglalkozó, Microsoft Research (később MSR) néven ismert szervezetét.
Május 20. A Microsoft az Atlantában megrendezett Windows World rendezvényen bejelenti a Microsoft Visual BASIC for Windows terméket.
November 14. A Microsoft bejelenti a Works for Windows 2.0 multimédia változatát, amely a Microsoft első multimédiás képességekkel felruházott üzleti alkalmazása.

1992

Április 6. Megjelenik a több mint 1000 fejlesztést tartalmazó Microsoft Windows 3.1. Az új verzió iránti felhasználói érdeklődés példa nélkül álló, az előzetes rendelések száma világszerte meghaladja az 1 millió példányt.
Június 23. A technológiai fejlesztés területén elért eredmények elismeréseként Bill Gates Bush elnöktől átveszi a National Medal of Technology kitüntetést.