Magyarország a régió IT-tudásközpontja lehet

MTI Sajtóadatbank, 2005. szeptember 29. 09:15
A versenyképességét újragondoló Európai Unióban Magyarország feladata, hogy a régió infotechnológiai tudásközpontjává váljon – mondta Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter szerdán Budapesten konferencián.
Az ágazat legnagyobb lehetősége ma a technológia társadalmasításában van - vélekedett a miniszter az IBC-Világgazdaság Új lehetőségek a távközlésben című fórumán. Hozzátette: az országban a technológia már létezik, a fogyasztók eléréséhez, oktatásához azonban vízióra van szükség. A tét az, hogy a régió információs technológiai vezetője ne más ország legyen - hangsúlyozta. A versenyképesség fejlesztéséhez azonban a társadalom jelentős része nem tud kapcsolódni, ezért a közpénzek jelentős részét a felzárkóztatásra kell fordítani - vélekedett. A hozzáférés iránya helyett most már a hozzáértés irányába kell haladni - mondta. Rámutatott: ha nincs fogyasztó, nincs hova fejleszteni és akkor állami pénzt sem érdemes "belenyomni".

Egy uniós felmérést ismertetve közölte: a szélessáv kiépítettségében nagyon jó az ország, az internetezők számát tekintve azonban "kritikusan lemaradottak vagyunk". A tárca adatai alapján a mai 14 évesek 20 százaléka még soha nem használt számítógépet, 66 százalékuk pedig nem internetezett.

A feltételekről szólva Kovács Kálmán elmondta: a moblitelefon- és internet-tarifák nominálértéken 60-70 százalékkal csökkentek, az informatikai beruházások GDP-n belüli részaránya az 1996-os 1 százalékról 14 százalékra nőtt. Az eMagyarország programnak köszönhetően pedig minden közintézménnyel rendelkező magyarországi és határon túli településre eljut az internet az év végéig.

Kitért arra, hogy a szélessávú internet bevezetésével érdemes fejleszteni az e-Önkormányzatokat, és hozzátette: 40 uniós projekt segítségével 14 milliárd forintból 900 településen vezetik be az elektronikus szolgáltatást.