Dell szerverek és munkaállomások kétmagos CPU lapkákkal

Széll Zoltán, 2005. szeptember 30. 18:21
A Dell a kétmagos processzor-technológián alapuló rendszerekkel bővítette a díjnyertes, két CPU foglalatot tartalmazó szerver- és munkaállomás-csomagot. A kétmagos lapkákon alapuló új rendszerek maximum 52%-kal nagyobb teljesítményt kínálnak, mint az egymagos szerverek.
A kétmagos technológia két feldolgozó egységet kombinál egyetlen szilíciumlapkán. Az eredmény, az egymagos lapkákhoz viszonyítva jelentősen magasabb teljesítmény és jobb energia-hatásfok, főleg akkor, amikor több alkalmazás fut egyidejűleg. A két CPU foglalatos Dell PowerEdge 1850, 2800, 2850 és 1855 pengeszerverek, valamint a Dell Precision 470 és 670 munkaállomások most kétmagos Intel Xeon processzorokat használnak. Az új kétmagos Intel Xeon processzorok hasonló Intel lapkakészleteket használnak, mint amilyenek az egymagos Intel Xeon processzoros szerverekben és munkaállomásokban találhatók. Ez sima áttérést tesz lehetővé a többmagos számítógépekre.

A processzor-intenzív és üzleti alkalmazások teljesítménye maximum 53 százalékkal nő, amikor a többmagos technológiát a PCI-Express-szel és a DDR-2 memóriával kombinálják. Az új szerverek bevezetésével a Dell továbbra is vezető pozícióban van az ár/teljesítmény érték területén, amit igazol, hogy a Microsoft SQL Server 2005 adatbázis kezelő használatával új világrekordot állítottak fel az adatbázis alkalmazás ár/teljesítmény tesztek során.

A kétmagos Dell Precision munkaállomások teljesítménye (szoftverektől és a különböző hardverektől függően) maximum 52 százalékkal magasabb, többszálú alkalmazások (CAD, digitális tartalom készítés, tudományos elemzések) futtatása esetén.

Ezek a rendszerek kitűnő választást jelentenek, amikor nagy teljesítményre van szükség, kis energia-felvétellel. A kétmagos processzorok maximum 43 százalékkal növelik a PowerEdge szerverek és Dell Precision munkaállomások összes teljesítmény/watt értékét. A Dell segíti a felhasználókat abban, hogy könnyen integrálják kétmagos rendszereiket a meglévő környezetbe.

Az egy- és kétmagos PowerEdge szerverek és Dell Precision munkaállomások közös rendszerként kezelhetők. A kétmagos masinák visszafelé kompatibilisek egymagos társaikkal, ezért könnyen kezelhetők és továbbfejleszthetők. Ez egyszerűsíti az áttérést a többmagos technológiára, ami minimalizálja a megszakításokat, és alacsony szinten tartja a működési költséget.

A PowerEdge 1850, 1855, 2800 és 2850 szerverek már ma megrendelhetők gyárban telepített Microsoft Windows Server 2003 (32/64-bit edition) és Red Hat Enterprise Linux (32/64-bit edition) operációs rendszerrel. A új szerverek induló ára az előbbieknek megfelelő sorrendben: 2448 dollár, 2448 dollár, 2548 dollár és 2748 dollár.

A Dell Precision 470 és 670 munkaállomások már szintén megrendelhetők gyárban telepített Microsoft Windows XP Professional (32/64-bit edition) és Red Hat Enterprise Linux (32/64-bit edition) operációs rendszerrel. A munkaállomások induló ára 2479 dollár (Model 470) és 2779 dollár ((Model 670). Az új termékek szállítása nagy mennyiségben, októberben kezdődik.