Mikrovilág HP szinekben

forrás Prim Online, 2005. október 4. 13:25
A „Mikrovilág” című kiállítás megtekinthető a Természettudományi Múzeumban. Ahhoz, hogy a képek elkápráztathassák a múzeumba látogatókat a képek nyomtatásával megbízott Poszterfotó Kft. a HP Designjet termékcsaládot vette igénybe.
Szeklencei Tamás, a Poszterfotó Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a teljes képanyagot néhány nappal az építés megkezdése előtt kapták meg nagyfelbontású TIF állományokban, RGB színrendszerben. A nyomtatás előtt olyan kérdésekre kellett választ kapniuk, mint hogy milyen körülmények között és mennyi ideig kerülnek kihelyezésre a képek. Csak ezek tudatában lehetett a megfelelő tintarendszert és nyomatáshoz használt médiát megfelelően kiválasztani.

A kiállítás képei első körben a Természettudományi Múzeumban kerültek kiállításra, ahol néhány hónap erejéig, innen a későbbiekben több helyszínre szállítják a képeket, ahol hosszabb-rövidebb ideig lesznek láthatóak. A hosszú élettartam igénye miatt UV álló tinta, a képek különlegesen magas felbontása miatt selyemfényű ragasztás, a ragasztás végett pedig vastag, 270gr/m2 fotópapír mellett döntött a cég.

A képek kivitelezéséhez 3 db Hp Designjet 5000 és 5500 gépen kezdtük meg egyidejűleg a nyomtatást. A közel 70 db nagyméretű képet az elérhető legmagasabb, 1200 dpi-s felbontásban indították el és azokat emberi felügyelet nélkül éjszaka is nyomtatták a gépek. A 70db kép kinyomtatásához két munkanap volt szükséges.

Az egyik leglátványosabb elektronmikroszkópos képet több, mint 2 méter magasságúra nagyították fel és azon helyezték el a szöveges információkat, valamint a támogatók logóit.

Az alkotó, a múzeum szakembereinek, valamint a látogatók elismerő szavai így egyaránt illetik a kivitelezőt, valamint a HP Designjet termékcsaládját is.