Csak "egészséges hírek"-et tolerál a neten a kínai kormány

Genda Csongor Zoltán, 2005. október 4. 19:38
Miután a kínai kormány megszigorította az internetre vonatkozó jogszabályokat, most blokkolták az első "pártellenes" információkat tartalmazó weboldalakat is.
Pontosabban két honlapról van szó, amelyeken gazdasági illetve kisebbségi ügyekhez kritikus szemmel viszonyuló vélemények voltak olvashatók. A hatóságok úgy vélik, hogy nem lehet beszennyezni az állampolgárok gondolatvilágát mindenféle káros, eltorzított információkkal, hanem csakis az "egészséges hírek" kerülhetnek fel a világhálóra, amelyek a nemzeti egység és összetartás jegyében születnek.

Az egyik szóban forgó weboldal esetében egy online-fórumról van szó, amely a dél-kínai Taishi településen kirobbant megvesztegetési botrányról szolgált információkkal. A másik honlap pedig az ehoron.com diákoldal volt, melyen állítólag szeparatista hangvételű tartalmakat terjesztettek ennek üzemeltetői. Az Amnesty International szervezet hírül adta, hogy az utóbbi időben igen csak megszaporodtak Kínában az efféle ügyek miatti letartóztatások is, ami már kimeríti a sajtószabadság és az emberi jogok lábbal való tiprásának fogalmát. Az ázsiai országban olyannyira korlátozzák az internethasználatot, hogy az internetes kávézók üzemeltetőit kötelezik a hatóságok, hogy tájékoztassák őket ügyfeleik online-szokásairól, s bárki, aki gyanúsnak tűnik, az könnyen egy munkatáborban találhatja magát.