III. Unoka - Nagyszülő Informatikai Verseny

forrás Prim Online, 2005. október 5. 08:15
Az informatika eszközeivel élve értelmezhetetlenné válik a fogalom: közelebb és távolabb, főváros és vidék. Mindenki azonos lehetőségekkel, azonos esélyekkel indul az információ, a tudás megszerzéséért.

Az Unoka – Nagyszülő Informatikai Verseny 2003. évi eredményéhez képest 2004-ben nagy sikernek számított a megduplázódott érdeklődés és részvétel. Azonban az elmúlt évben a versenyzők kétharmada még mindig a fővárosból került ki, ami pontosan tükrözte a vidék és főváros informatikai fejlettsége közötti szakadékot. Erre az évre – egyelőre úgy látszik – megváltozott a helyzet. Megfordult a korábbi évek tendenciája és a versenyre eddig jelentkezők többsége már vidékről érkező páros.

Mindenki élete könnyebbé válik, ha a szükséges ismeretek és szolgáltatások gombnyomásra válnak elérhetővé. Az internet használata az idősebb korosztály számára talán még fontosabb lehet, mint a gyerekek esetében. Hazánkban az internetezők aránya az idősebb generációk körében a legalacsonyabb. Magyarországon az 50 év feletti korosztály internethasználata nem éri el a 20 százalékot. A 60 év felettiek körében az 5 százalékot. Így azok az emberek, akik életét valóban segítené a világháló (ez e-kereskedelem, az információ-szolgáltatás, a demokratikus közélet, a magány leküzdése), azok nem veszik, vehetik igénybe a hálózatok hálózatát.

Fontos, hogy ezen tendencia – akár az internetezők arányának növekedéséről, akár a vidéki lakosok internethasználók körébe történő bevonásáról beszélünk – ne szakadjon meg. Fontos, hogy mindenki megtapasztalhassa az informatika vívmányainak, az internet előnyeinek hasznát.

Az Informatikai Érdekegyeztető Fórum (Inforum) ezen a helyzeten kívánt és kíván a lehetőségeihez mérten változtatni. Ezért rendezi meg harmadszor is az Unoka-Nagyszülő Informatikai Versenyt.

A fentiek szellemében kerül megrendezésre idén a III. Unoka-Nagyszülő Informatikai Verseny, amelyre jelentkezhet: minden az idén 13. életévét betöltött vagy annál fiatalabb, de 4 évesnél idősebb (déd)unoka, az 55. életévét betöltött nagy(déd)szülővel párban, amennyiben az unoka szülői beleegyezéssel rendelkezik és nem volt az II. Unoka-Nagyszülő Informatikai Verseny 1-6 helyezettje között. A verseny során az alapműveltség témaköreit érintő feladatsort kapnak a versenyző párosok, amelyet az Internet segítségével oldhatanak meg 1,5 óra alatt. A verseny első feladata a regisztráció, amely csak az Interneten keresztül, az Inforum weboldalán lehetséges: www.inforum.org.hu, a Számítógépes verseny menüpont alatt. A versenyen helyezést elérők értékes fődíjakat nyerhetnek, de senki sem távozik üres kézzel, mindenki megkapja a verseny névre szóló emléklapját.