A mobilvállalatok fenyegetve érzik magukat a Google-től

Genda Csongor Zoltán, 2005. október 5. 16:19
A mobilvilág képviselői egyre inkább úgy érzik, hogy nagy veszélyt jelent számukra a népszerű amerikai Google kereső-szolgáltató. Arra vonatkozólag, hogy a Google ingyen internettel látná el San Fransisco lakosait azt nyilatkozta az egyik németországi mobilszolgáltató igazgatója, hogy: "minden mozdulatát figyeljük a szolgáltatónak és feldühít, amit látunk".
Ugyan a keresőportál cáfolja, a mobilvilág mégis óriási veszélyforrásként tekint a Google-re, mivel szerintük elképzelhető, hogy az amerikai metropolisz WiFi-hálózatának kiépítése után nem elégszik meg a szolgáltató egyetlen várossal, hanem terjeszkedni kezd majd. Szakértők szerint az amerikai cég mérhetetlen "éhségét" csakis az egész világ bekebelezése csillapítja majd. Ezek után minden Google WiFi-felhasználó igénybe veheti az internetes telefonszolgáltatásokat is, ami által hatalmas veszteségeket szenvedhetnek el a mobiltársaságok, sőt teljes létüket veszélybe sodorhatja. A kereső-szolgáltató azt ígérte, hogy 300 kb/s-os sebességet biztosítanak majd a felhasználóknak, ami megfelel a modern UMTS-hálózatok teljesítményének és háromszor gyorsabb a hagyományos ISDN-kapcsolatnál.

A Google azonban nem csupán a mobilvállalatok létét veszélyezteti, hanem erős konkurrenciájává válhat a telefon- és internet-szolgáltató társaságoknak is.