Olcsó Intel PC-k Indiának

Genda Csongor Zoltán, 2005. október 7. 18:20
Az Intel, a világ legnagyobb csipgyártója kifejlesztett India lakosai számára egy számukra is megfizethető számítógépet.
A pontos árról még nem adott hírt az amerikai konszern, azonban Patrick Gelsinger, az Intel alelnöke elmondta, hogy a komputereket 10 000 rúpia (180 euró) alatti áron fogja forgalmazni vállalatuk. Az olcsó PC karácsonyra megérkezik az indiai üzletek polcaira.

A csipgyártó mérnökei természetesen figyelembe vették a PC megalkotásakor a dél-ázsiai ország éghajlati, valamint környezeti viszonyait is, azaz a komponenseket egy hőálló, por- és bogárbiztos házba szerelték bele. Ezenkívül gondoltak a térségben gyakran előforduló áramingadozásra is, és a gyűrődést bíró számítógép a hagyományos PC-kkel ellentétben 80 volttal is működik.

A statisztikai adatok szerint az indiai lakosság alig egy százalékának van saját számítógépe, erre próbál megoldást nyújtani az amerikai csipóriás.

Az Intelnek az Amerikai Egyesült Államokon kívül az indiai Bangalore városban van a legnagyobb telephelye, ahol több mint kétezer alkalmazottat foglalkoztatnak.