Térhatású tévézés - Mexikó megelőzi Japánt?

MTI Sajtóadatbank, 2005. október 11. 09:34
Már működnek - bár még csak a fejlesztő üzemben - az első kísérleti háromdimenziós tévékészülékek Mexikóban, amely úgy tűnik, alaposan lekörözi Japánt, ahol csak tizenöt éves távlatban tervezik bemutatni a saját térhatású tévéprototípust.
A mexikói Alkalmazott-fizikai és Fejlett Technológiai Központ (CONACYT) igazgatója, Victor Castano bejelentette: a fejlesztés eredményei alapján 2007 októberében a nyilvánosság elé lépnek az első prototípussal. Ezzel messze megelőzik a japánok hasonló feladatra alapított vállalkozását, amely 2020-ra prognosztizálta ugyanilyen készülék bemutatását.

Van Nuland, a fejlesztésben együttműködő holland mérnök a sajtónak elmondta, hogy a televíziózást az elkövetkező évtizedben újszerűvé tévő technika leegyszerűsítve a "hologramhatásra" épül. A fejlesztés - tette hozzá - nem csak a készülékekre korlátozódik, kamerák új nemzedéke is születőben van.

A háromdimenziós televízió megjelenése átrendezi majd a videofilmek és játékok piacát is, és Mexikónak jó esélye van arra, hogy a versenytársakat messze megelőzve elsőként dobja piacra az új technológiás készülékeket. Ezek persze kezdetben nem "két fillérbe" kerülnek majd: most úgy tűnik, hogy készülékenként tízezer dollárnál (bő 2 millió forintnál) olcsóbban nem ússzák meg a térhatású televíziózást a műszaki újdonságok szerelmesei.