300 millió dolláros kártérítést fizet a Samsung a DRAM ármanipuláció miatt

Milkovits Gábor, 2005. október 14. 19:20
A Samsung elismerte szerepét a DRAM memóriaegységek árának mesterségesen magas szinten tartásában, és 300 millió dolláros kártérítés kifizetését is vállalta.
Az ügyben eljáró hatóságok szerint 1999. április és 2002. június között egy előzetes illegális egyezség alapján több jelentős gyártó a piac által egyébként diktált árnál drágábban értékesítette DRAM termékeit, ezáltal komoly károkat okozva vevőiknek és közvetve a fogyasztóknak is. Eddig a dél-koreai Hynix és a német Infineon vállalták magukra az ügyben való részvételt, és fizettek nagy összegű kártérítést, a Samsung 300 milliója azonban mindenképpen mérföldkőnek számít. Egyrészt ugyanis a Samsung a világ legnagyobb memória-gyártója, másrészt pedig maga az összeg is kiemelkedőnek tekinthető az eddigi monopóliumellenes ügyek és a kifizetett kártérítések sorában.

Az illegális kartell legtöbb résztvevője egyébként ironikus módon nem sokat profitált az ügyletből: legtöbbjük komoly veszteséget halmozott fel, és akadtak olyanok is, akik gyárakat is kénytelenek voltak bezárni. A három említett cégen kívül mások egyelőre nem ismerték el az ügyben játszott szerepüket.