EDS: Faültetés, szemétszedés a környezetért!

forrás Prim Online, 2005. október 16. 10:11
Október 15-én, szombaton Molnár Gyula, XI. kerületi polgármester és dr. Szakál László, a cég ügyvezető igazgatója részvételével tartották meg az EDS Magyarország Kft. immár hagyományosnak nevezhető Nemzetközi Önkéntes Napi rendezvényét. Az eseményen a vállalat vezetősége, alkalmazottai és családtagjaik több mint 100 fővel képviseltették magukat. Faültetéssel, lomb- és szemétszedéssel, valamint kandeláber-tisztítással járultak hozzá az EDS igazgatóságának és egyben legnagyobb telephelyének helyet adó XI. kerület szebbé tételéhez.
A korábbi évek rendezvényeihez hasonlóan az idei esemény is igen sikeresen zajlott le. Az EDS Magyarország a központi igazgatóságának otthonául szolgáló XI. kerületben, a Feneketlen-tónál szervezett faültetést, szemét- és lombgyűjtést, valamint kandelábertisztítást. Az Önkéntes Napot Molnár Gyula, a kerület polgármesterének védnöksége alatt dr. Szakál László ügyvezető igazgató nyitotta meg. Az esemény a közösségi összefogás sikerének bizonyítéka. Több mint 100 önkéntes EDS dolgozó áldozta szabadidejét a tó körüli park rendbetételére. Ennek eredményeképpen öt díszfa-csemetét ültettek el, elvégezték a terület őszi lombtalanítását, összegyűjtötték a szemetet és a különböző hulladékokat, valamint megtisztították a park több tucat kandeláberét a graffitiktől.

Az összefogás sikeréhez hozzájárultak azok a szervezetek, illetve vállalkozás, akik a program lebonyolításához anyagi eszközökkel járultak hozzá: a facsemetéket a Fővárosi Önkormányzat, a szakmai segítséget a Főkert Rt., a szükséges eszközöket a XI. kerületi Önkormányzat, míg a kandeláber-tisztításhoz szükséges tisztítószert a Graffiti Plussz 2002 Kft. biztosította.

Az EDS Magyarország nemcsak Budapesten, hanem vidéki telephelyein is évek óta megrendezi a Global Volunteer Day-t (GVD), azaz a Nemzetközi Önkéntes Napot. Idén Vasváron, Miskolcon és Szentgotthárdon, az EDS főbb vidéki bázisain szintén felvonultak a vállalat önkéntesei. Október 1-én a vasvár-rábahídvégi egység 80 munkatársa három helyszínen faültetéssel, szelektív hulladékgyűjtő építésével és a rábahídvégi játszótér fajátékainak felújításával járultak hozzá a térség fejlesztéséhez. Szentgotthárdon szintén faültetéssel hívták fel a figyelmet a környezet védelmének fontosságára, míg a miskolci csapat október 22-én a Bükki Nemzeti Parkban található erdei iskola környékét hozza rendbe.

A GVD-ről: Az EDS és leányvállalatai évek óta minden októberben önkéntes munkával töltenek egy munkaszüneti napot. A program célja a cég munkatársainak és családtagjainak önkéntes munka iránti elkötelezettségének, és a társadalmi szerepvállalás iránti fogékonyságának erősítése. Ezen gondolathoz kapcsolódva az idei rendezvény jelmondata  - „Összefogás a cselekvésért” – a közösségi szellemet helyezi előtérbe, mellyel világszerte több ezer rászoruló szervezet,  kis, helyi közösség, illetve terület életét kívánja szebbé tenni. Az EDS Magyarország a közösségi gondolat jegyében az elmúlt években többek között a Budai Vár graffiti-mentesítését, illetve a Fóti és vidéki gyermekotthonok takarítását és festését vállalta fel.