Az Apple-t elriasztotta a közös üzlettől a Samsung-ellenes hangulat

Genda Csongor Zoltán, 2005. október 17. 20:25
Az Apple számítógépgyártó a múlt héten bejelentette, hogy a dél-koreai Samsung elektronikai konszernnel partnerségre lépne a flash-tároló üzletágban. Az amerikai számítógépgyártó és a Samsung közel négy milliárd dolláros befektetést eszközöltek volna az üzlet sikeres végkimenetele esetén.
Kim Il-ung, a Samsung félvezető részlegének marketing igazgatója azonban azt nyilatkozta, hogy az Apple visszalép az üzlettől. A Financial Times Deutschland szerint azonban az egyre inkább kialakulóban lévő Samsung-ellenes hangulat miatt futottak zátonyra a tárgyalások. A múlt héten ugyanis a dél-koreai konszern elismerte, hogy vállalatuknak szerepe volt a DRAM memóriaegységek árának mesterséges magasan tartásában és 300 millió dolláros kártérítés kifizetését helyezték kilátásba. Az ügyben érintettek még a német Infineon valamint a szintén dél-koreai Hynix gyártók. A Samsung ellen azonban nem ez az egyetlen eljárás, ugyanis nemrég a társaság egyik leányvállalata, a Samsung Everland ellen hozott elmarasztaló ítéletet a bíróság, mivel 1996-ban a vállalat menedzserei áron alul adtak el részvényeket a Samsung elnökének, Lee Kun-hee gyermekeinek.

Steve Jobs, az Apple elnök-vezérigazgatója tehát újabb partner után kutat annak ellenére, hogy a dél-koreai konszern az iPod-okhoz való 2 illetve 4 Gb-s tárolócsipeket a piaci árnál jóval olcsóbban szállítaná az Apple-nek.