Közös román-magyar hírközlési-informatikai portál létrehozását jelentették be Bukarestben

MTI Sajtóadatbank, 2005. október 21. 10:48
Közös román-magyar hírközlési-informatikai portál indítását jelentette be csütörtökön Nagy Zsolt, a román kormány hírközlési és informatikai minisztere a román fővárosban zajló román-magyar informatikai-hírközlési fórumon.
A csütörtöktől kezdve felkereshető www.bilateral.ro/hu portál is Románia és Magyarország ama törekvését szolgálja, hogy feltérképezzék a szakterületen megvalósítható közös projekteket azzal a céllal, hogy a két ország cégei partnerekként léphessenek fel harmadik országbeli piacokon, illetőleg hogy közösen vehessenek részt az európai hírközlési-informatikai programokban.

Kovács Kálmán, a magyar kormány hírközlési és informatikai minisztere ugyanazon a fórumon kiemelte a magyar-román együttműködés jelentőségét a szóban forgó szakterületen. A román cégek tanulhatnak a magyar szakvállalatok tapasztalataiból, különösen az új technológia bevezetése tekintetében a közigazgatás és az infrastruktúra területén - mondta. A magyar fél által eddig beazonosított lehetséges beruházási projektek között említette a magyar szaktárca vezetője a T-Com-nak azt a szándékát, hogy informatikai hálózatokat fejlesszen ki a román piacon. De e lehetőségek között szerepel az is, hogy informatikai-hírközlési biztonságra szakosodott magyar cégek a közigazgatásnak szánt szoftvereket szállítsanak - hangoztatta a magyar miniszter, aki szerint szó lehet az oktatás és a kutatás terén való együttműködésről is közös egyetemi hálózat kialakítása révén.

A román kormány magyar nemzetiségű szakminisztere a fórumon bejelentette: kezdeményezni fogja a hírközlési-informatikai területen érdekelt román és magyar üzletemberek tanácsának létrehozását a szakterületre vonatkozó programok és projektek előmozdítására.