Stratégiai üzletágrészeket vásárol az Ericsson a Marconitól

forrás Prim Online, 2005. október 25. 14:59
Az Ericsson megállapodásra jutott a Marconi Corporation plc-vel és megvásárolja a Marconi távközlési üzletágának azon részeit amelyek stratégiai fontosságúak az Ericsson számára.
Az Ericsson vezetékes hálózati üzletágának összekapcsolása a Marconi szélessávú hozzáférési ajánlataival és a Marconi hagyományosan kiváló, a legnagyobb vezetékes szolgáltatókkal fennálló kapcsolataival meg fogja erősíteni az Ericsson piaci helyzetét.

Az Ericsson által felvásárlandó vagyon a Marconi forgalmának közel 75 százalékát jelenti
:

A Marconi optikai hálózati üzletága
A Marconi szélessávú és vezetékes rádiós hozzáférési üzletágai
A Marconi softswitch (puha kapcsolási) üzletága
A Marconi adathálózati berendezései és szolgáltatási üzletága
A Marconi ide tartozó távközlési szolgáltató tevékenysége
A Marconi kereskedelmi védjegy, amelyhez kapcsolódik a márkanév és a védett ipari jogok

Az Ericsson hozzávetőlegesen SEK 16,8 milliárd (GBP 1,2 milliárd) összeget fizet a Marconi számára készpénzben az ügylet lezárultakor, amit bizonyos záró korrekciók még kis mértékben módosíthatnak. A felvásárlás révén nagyjából SEK 14.0 milliárd (GBP 1 milliárd) összeggel fog megnőni az értékesítés, ami semleges hatást jelent az Ericsson egy részvényre jutó értékére (EPS) 2006-ban, 2007-től pedig már pozíció hatást fog gyakorolni. Az Ericsson úgy véli, hogy idővel a megszerzett üzletágakban lehetőség lesz olyan működési profitot elérni, ami összhangban van az Ericsson vállalati átlagával.

A Marconi üzletágak kiválóan illenek az Ericsson tevékenységéhez. Az egyesített ügyfélbázis egy még átfogóbb megoldás-rendszerhez férhet majd hozzá, emellett a kibővült K+F képességek is az ő javukat szolgálják majd.  felvásárlás révén jelentős kereszt-értékesítési lehetőségek jönnek létre, az Ericsson portfoliójának köre pedig a mobilszolgáltatókra is ki fog terjedni.