Erőteljesebb gyalog galopp - Reformkísérlet a sakk világában

forrás Prim Online, 2005. október 26. 12:35
A www.flyordie.com játékportálon már élőben lehet játszani az egyetemes sakknyelvet megteremtő Chess Informant magazin munkatársai által kifejlesztett új sakkvariánst, a Chess Informant Sakkot. A játék a döntetlenek valószínűségének csökkentésével kínál új izgalmakat a sakk szerelmesei számára.
A Chess Informant Sakkot a 3 millió példányban megjelenő Chess Informant magazin szakértői fejlesztették ki azzal a céllal, hogy a játékot kevésbé kiszámíthatóvá, és ezáltal érdekesebbé tegyék. A magazin szakértői az elmúlt 30 évben körültekintően tanulmányozták a sakkot és felismerték, hogy az inkább mennyiségileg - a játékosok által betanult variációk számában -, mint minőségileg - a nagymesterek intuitív játékstílusában - fejlődött.

A sakkvilág szereplői között valóban régóta beszédtémát képez, hogy egy új, izgalmasabb és kevesebb döntetlent hozó játék a Nemzetközi Sakk Szövetség számára is előnyös lenne, hiszen a tornákon rendszeresen döntetlenre végződő mérkőzések nem képesek új rajongókat szerezni a játéknak. A Chess Informant Sakkban a gyalog erősebb szerephez jut, mint a klasszikus játékban. Így ebben a variánsban - ellentétben a klasszikus sakkal, ahol csak akkor cserélhető tisztre, amikor az utolsó sorba ér - már az utolsó előtti sorban tisztre cserélhető.

"E szabálymódosításnak köszönhetően többszörösére nő a végjátékok száma, és megjátszhatóvá válnak olyan állások, amelyek a klasszikus sakkban csak elméletben léteznek. Úgy gondoljuk, hogy a klasszikus játék és a Chess Informant Sakk párhuzamos fejlődésével a sakkvilág mindenképpen gazdagodni fog." - mondta Milan Bjelajac, a Chess Informant szerkesztője. A Chess Informant Sakkot már ki lehet próbálni élőben - más online játékosok ellen küzdve - a magyar Solware játékportálján, a www.flyordie.hu oldalon. Az oldal regisztrált felhasználói között számos magas szintű sakkozó található, ami különösen érdekessé teszi a játékot.