Szupergyors 3G mobilinternetet tesztel Magyarországon a T-Mobile

forrás Prim Online, 2005. október 28. 10:51
Megkezdte a HSDPA (High Speed Downlink Packet Access - nagy sebességű letöltés csomag hozzáféréssel) tesztjeit a T-Mobile.
A mobilcég szakemberei a jelenlegi 3G hálózat egy részére telepítve készítik elő az újdonság bevezetését. A sebességet lépcsőzetesen növelve így a későbbiekben akár 10 mbps letöltési sebességet is elérhetnek majd a felhasználók. A HSDPA tehát mobiltelefonnal, hordozható számítógépbe helyezett kártyatelefonnal vagy egyéb mobil eszközzel nyújt majd gyors internetezési, e-mailezési lehetőséget. A szupergyors 3G-vel egy átlagos zeneszám letöltési ideje már kezdetben mindössze 10-20 másodpercre csökkenhet. A sikeres tesztek és a megfelelő eszközök - pl. HSDPA mobiltelefonok, kártyatelefonok - piacra kerülése esetén a T-Mobile már 2006 első felében megkezdi a kiépítést teljes 3G hálózatán.

A T-Mobile nemzetközi színtéren is elkötelezett a HSDPA bevezetése mellett. Mint ismeretes, Németországban és Ausztriában szintén ez a szolgáltató élen járt a szélessávú mobil adatátvitel első tesztjeiben. Ennek részeként február végén egy Berlinben lefolytatott kísérleti pilot projektben mutatták be az első, éles környezetben megvalósított HSDPA alapú adatkapcsolatot. A személygépkocsiban utazó, szabványos laptoppal és HSDPA képes adatkártyákkal rendelkező utasok menet közben például közlekedési információkat tölthettek le az internetről vagy videókat nézhettek. A bázisállomás és az adatkártya közötti mobil adatátvitel sebessége elérte az 1.8 mbps értéket. Ezzel Németországban a T-Mobile volt az első mobilszolgáltató, amely valós hálózati környezetben mutatott be egy HSDPA kapcsolatot egy HSDPA-ra felkészített, laptopokhoz való adatkártya segítségével.