Megugrott a Toshiba profitja

MTI Sajtóadatbank, 2005. november 2. 08:23
A flashmemória chipek iránti hatalmas kereslet és javuló személyi számítógép értékesítése eredményezte a Toshiba 46 százalékos profitemelkedését pénzügyi évének második negyedében. A cég ennek ellenére sem változtatott éves profitnövekedési előrejelzésének 10 százalékos értékén.
A Toshiba sikerének legfontosabb oka a NAND flash memóriák iránti hatalmas piaci kereslet; ezek a tárolók használatosak digitális kamerákban, fényképezős telefonokban, hordozható zenelejátszókban - például az Apple Computer Inc. nagysikerű iPod nano-jában.

Jelentősen javult ugyanakkor a Toshiba számítógépgyártó üzletágának nyereségessége is: a gyártás javát tajvani cégekhez szervezték ki, a hazai érdekeltségek a nagyobb haszonkulccsal gyártható, több szórakoztató funkcióval rendelkező modellek előállítására koncentrálhatnak.

A Toshiba - amely a Dell Inc. és a Hewlett-Packard Group mögött a hordozható személyi számítógépek gyártásában harmadik a világon, a chipgyártásban pedig hetedik - a július-szeptemberi időszakban 53,22 milliárd jen (461,4 millió dollár) profitot ért el; tavaly 36,54 milliárd jen volt ez az érték. Forgalma 4,4 százalékkal 1,6 ezer milliárd jenre emelkedett.

A nyilvánosságra hozott eredmények nem okoztak meglepetést, mert a Toshiba már a múlt héten javított előzetes eredmény-előrejelzésein.

A Toshiba számításai szerint a világpiac igénye a NAND memóriák iránt az elkövetkező három évben több mint kétszeresére emelkedik, a forgalom a 2009 márciusában befejeződő esztendőben elérheti a 2,15 ezer milliárd jenes értéket. Az iSuppli elemző cég adatai szerint e piacnak jelenleg a 28 százaléka a Toshibáé; az élen az 59 százalékos piaci részesedéssel rendelkező Samsung Electronics áll.

A társaság részvénye július és szeptember között 13,1 százalékkal drágult, az ágazati index eközben 7,2 százalékkal javult.