Wikipedia: internetes enciklopédia nyomtatott formában is

Genda Csongor Zoltán, 2005. november 2. 18:03
Jimmy Wales, a Wikipedia szabad internetes enciklopédia atyja bejelentette, hogy jövő évtől nyomtatott formában is hozzáférhetőek lesznek majd a Wikipedia-tartalmak.
Szerinte erre azért van szükség, mert habár széles körben elterjedt a világháló használata a nyugati államokban, azonban gondolniuk kell a fejlődő országok lakosaira is, akiknek legtöbbje nem rendelkezik szélessávú internetkapcsolattal - idézte a Wikipedia-alapító szavait az ausztráliai ABC tévéadó internetes híroldala.

"Mindig is fontolgattam az enciklopédia papír alapú terjesztését. Mindazon ismeret, információ, amely a mi adatbázisunkban megtalálható nem lehet csakis az internet-felhasználók kiváltsága, hanem azon tudást meg kell osztani a Föld összes lakójával"- szólt tovább elképzeléseiről Jimmy Wales. A weblap üzemeltetői azonban nem csak a közösségi munkában szerkesztett szócikk-gyűjtemény nyomtatott verziójának megjelentetését tervezik, hanem a CD- illetve DVD-lemezeken való terjesztést is fontolóra veszik. Wales elmondta még, hogy már megkezdték a tárgyalásokat több kiadóvállalattal is ezügyben és a legelső Wikipedia-könyvek valószínűleg 2006 második felére el is készülnek.