A Deutsche Telekom 32 ezer állás megszűnését jelzi

MTI Sajtóadatbank, 2005. november 3. 08:26
Három év alatt 32 ezer fős lesz a leépítés - jelentették be szerdán a vezető európai távközlési konszernnél, a német Deutsche Telekomnál, a Matáv fő részvényesénél. A leépítés, amelytől 3,3 milliárd eurós megtakarítást várnak, elsősorban a vállalat T-Com nevű vezetékes szolgáltatási részlegét érinti.
A vállalat azt is közölte, hogy teljes leépítési létszámban már benne van 7 ezer korábbi döntésével megszüntetett munkahely, továbbá fel is vesz majd alkalmazottakat, minek utána a tényleges létszámcsökkenés 19 ezer lesz. A konszern érdekeltségeinél a világban dolgozók összlétszáma közel 245 ezer ember.

A vállalat szerint a vezetékes telefónia területén nagyon erős versenyhelyzet formálódik, nem utolsó sorban a németországi piaci szabályozás eredményeként. A hatalmas létszámcsökkentés nem csak elbocsátások, hanem kiszervezések következménye is - derül ki a jelentésekből, amelyekben egyelőre nem részletezték, érint-e a döntés és milyen mértékben külföldi munkahelyeket. Egyes jelentések szerint a németországi munkahelyek száma csökken majd összesen 19 ezer fővel.

Az adat valamivel kedvezőbb, mint amit néhány hete a német sajtó közölt. Akkor a német Manager-Magazin és a Berliner Zeitung még úgy értesült, hogy a leépítések száma elérheti a 45 ezret, 2008-ig bezárólag. A munkahely-leépítésekkel kapcsolatos tervet a lapok azzal indokolták, hogy a konkurencia egyre sikeresebb a DSL-rendszerre épülő gyors internetes hozzáférés területén. Ezen kívül folytatódik a veszteségesség irányzata a klasszikus telefon-üzletágban.