Az informatikai fejlesztéseket kiemelten támogatja a jövő évi költségvetés

MTI Sajtóadatbank, 2005. november 7. 08:33
A jövő évi költségvetésben az informatikai fejlesztésekre nagyobb összeg áll rendelkezésre, mint a korábbi időszakokban, ez azonban több tárcánál leosztva jelenik meg - mondta Ipkovich György, a Megyei Jogú Városok Szövetsége informatikai bizottságának elnöke az MTI-nek Kecskeméten.
A jelenlegi ismereteim szerint, a költségvetés különböző területein 120 milliárd forint körül van az az összeg, amely az informatikai fejlesztésekre fordítható a jövő évben - közölte a bizottság elnöke, Szombathely szocialista polgármestere, aki 2005. április óta parlamenti képviselő is. Ipkovich György, az informatikai bizottság kétnapos, pénteken befejeződő kecskeméti tanácskozásáról elmondta, hogy rotációs alapon, az ország nagyvárosaiban tartják üléseiket. "Azért esett most Kecskemétre a választás, mert itt indul a sikeres, az Európai Unió által is támogatott pályázat eredményeként nagy összegű informatikai fejlesztés" - tette hozzá az elnök.

Kifejtette, "ha olcsóbb közigazgatást akarunk, olcsóbb kormányzatot és önkormányzatokat kisebb létszámmal, akkor korszerűsíteni kell az ügyintézést". A polgármester megjegyezte: amikor önkormányzati szintről követelik az olcsóbb államot, akkor egy idő után "magunkba is kell fordulni", mert az olcsóbb önkormányzattal is jár.

Az általa vezetett testület munkájáról Ipkovich György elmondta, a bizottság segít abban, hogy a települések a bővülő uniós pályázatokon sikeresen szerepeljenek. Mint mondta: az új közigazgatási törvény számol az elektronikus ügyintézés lehetőségével, s a jogszabály megvalósításának technikai feltételeit kell megteremteni.

Márton Zoltán, Kecskemét szabad demokrata alpolgármestere az MTI-nek elmondta, hogy a városban egyéves előkészítő munka után heteken belül indul a 625 millió forint értékű informatikai beruházás, melyet húsz hónap alatt kell befejezni. "Ennek eredményeként e-közigazgatás valósul meg, mely révén egyszerűbbé és gyorsabbá válik a kapcsolattartás a kis- és középvállalkozásokkal és a lakossággal" - közölte. Márton Zoltán szerint a vállalkozásokkal történő kommunikáció szinte azonnal elindulhat, mert döntő többségük már most rendelkezik internet-hozzáféréssel.