Az interneten és a mobilhálózatokon szervezik az éjszakai összecsapásokat Franciaországban

Kiss Ádám Zoltán, 2005. november 9. 19:50
Szakértők szerint igen jelentős mértékben internetes blogokon és mobilhálózatokon keresztül szervezik meg az éjszakai összecsapások résztvevői elkövetkező akciójukat, ezt a technikát a globalizációellenes csoportoktól vették át.
Éppen ezért Dominique de Villepin miniszterelnök rendőrségi forrásokat csoportosított át a blogok és egyéb elektronikus csatornák megfigyelésére. Az ezer fölötti számú kiégett autóval és rengeteg anyagi kárral járó akcióban a résztvevők a munkanélküliségre és a rasszizmusra kívánják felhívni a figyelmet, és bár a francia rendőrség szerint a 13. napja tartó események kezdik erejüket veszteni, szerdán két fiatalt éppen internetes szervezkedésért tartóztattak le. A két feltételezett elkövető a bírósági források szerint blogok segítségével szította a feszültséget.

Solange Ghernaouti-Helie biztonságtechnikai szakértő szerint kétségtelenül hatékony lehet a kommunikációs csatornák megfigyelése, ám ez olyan jelentős forrásokat kíván meg, melyek jelenleg nem állnak rendelkezésre. A két fiatal a népszerű Skyrock rádióadó Skyblog oldalain hozott létre internetes naplókat, így akadtak nyomukra. A nyomozati feladat elképesztő méreteire azonban rávilágít, hogy a Skyblog önmagában 3 millió internetes naplót kezel, és ezekhez naponta több ezer új adódik hozzá. A kormányzat már korábban észlelte az internet szerepét az eseményekben, így a Google oldalain a "zavargások", "égő autók" vagy hasonló kifejezések francia nyelvű rákeresésére a felhasználó a kormányzó párt UMP által fenntartott oldalra jut, mely a belügyminiszter Nicolas Sarkozy politikáját támogató petíciót tartalmaz, melyet eddig 12 ezren írtak alá online.