Az IBM nyerte az OM hardvereszköz beszerzésére kiírt közbeszerzési eljárását

forrás Prim Online, 2005. november 10. 19:35
Lezárult az Oktatási Minisztérium informatikai hardvereszközök bérletére kiírt közbeszerzési eljárása. A megkötött megállapodás alapján az IBM Magyarország és alvállalkozói közösen biztosítják logisztikai megoldást, az informatikai eszközöket, a finanszírozást, a terméktámogatást az oktatási intézmények számára a projekt teljes életciklusa alatt.
Az Oktatási Minisztérium, együttműködve a Pénzügyminisztériummal, a soron következő három költségvetési évben előre meghatározott normatíva alapján támogatja az iskolák informatikai beruházásait. A minisztérium és az iskolák fenntartói az Educatio Társadalmi Szolgáltató Közhasznú Társaságot megbízva írta ki a nyílt tárgyalásos közbeszerzési eljárást a támogatás felhasználásának módjára. A közbeszerzési eljáráson az IBM finanszírozási üzletága, az IBM Global Financing adta a legkedvezőbb ajánlatot, így az IBM lett a nyertes pályázó. A szerződés teljesítése pedig már folyamatban van.

- Ajánlatunk kidolgozásában az IBM valamennyi részlege részt vett. Azt gondolom, hogy a kedvező finanszírozási konstrukció felajánlásán kívül más lényeges szolgáltatások is a mi pályázatunk választása mellett szóltak: Kimondottan a projekt céljaira felállítottunk egy projektirodát, valamint üzemeltetünk egy telefonos call centert is, ahol az érdeklődők és érintettek kérdéseivel foglalkozunk. Az IBM azt is vállalta, hogy mindezeket a szolgáltatásokat a projekt teljes időtartama alatt, vagyis három éven keresztül folyamatosan fenntartja - mondta Fodor László, az IBM Magyarország értékesítési vezetője. A szakember azt is hozzátette, hogy a szerződés életbelépése óta óriási az érdeklődés az iskolák körében, ahol már régóta várták az akció megindítását.

A szerződés keretében az IBM és a cég alvállalkozói széles termékpalettát kínálnak fel az érdeklődő iskoláknak. A kínálatban szereplő mintegy 60 000 darab számítástechnikai eszköz nem csupán az IBM, de szinte valamennyi számítástechnikai cég termékeit felvonultatja a hordozható számítógépektől a nyomtatókon és monitorokon keresztül egészen az asztali számítógépekig. A termékportfolió kialakításában az Oktatási Minisztérium Projekttanácsa mondta ki a végső szót, tehát csak olyan termékek kerülhettek fel a listára, amelyek mindenben megfelelnek a szakmai követelményeknek. A terméklista folyamatosan frissül az elkövetkező három év során.

Az oktatási intézmények a keretszerződés terhére kiválasztott informatikai eszközökhöz hároméves tartós bérleti konstrukció keretében jutnak hozzá. Az Educatio Kht. és az IBM között megkötött keretszerződés összege előreláthatólag hat és fél milliárd forintot tesz ki.