Digitális szakadék Európában

Milkovits Gábor, 2005. november 11. 00:47
Az Európai Unió által elvégeztetett legújabb felmérés szerint érzékelhető szakadék van az internethasználat tekintetében az európai lakosság csoportjai között, amelyek elsősorban az életkor, a jövedelem és az iskolai végzettség alapján különülnek el.
Az Eurostat, az EU statisztikai hivatala mind a 25 tagállamra kiterjedően végezte a felmérést, és arra jutott, hogy a legnagyobb különbség a fiatalok és az 50 év felettiek között van. A 16-24 éves középiskolás, illetve egyetemista vagy főiskolás diákok közül ugyanis 85% internetezik rendszeresen, az 55 és 74 év közöttiek esetében azonban ez az arány mindössze 13%. Az iskolai végzettség egyébként is fontos: a felsőfokú diplomával rendelkezők körében 77%, az érettségizetteknél 52%, a középiskolát nem befejezők között viszont csak 25% a világhálót rendszeresen használók aránya. A harmadik, jövedelmi tényező szintén tetten érhető a felmérés eredményében: a munkahellyel rendelkezőknek 60, a munkanélkülieknek azonban csak 40%-a szokott internetezni.

Ami a nemzetközi összehasonlítást illeti, az EU átlag 47%; az Egyesült Államokban hasonló módszerrel végzett felmérés 2003-ban 55%-ról számolt be. Az Eurostat adatai szerint Európában az északi országok járnak az élen: Svédországban 82%, Dániában 76%, Finnországban pedig 70% a rendszeres internetezők aránya.

A legalacsonyabb, 20%-os arányt Görögországban mérték, de Magyarország sem végzett túl előkelő helyen a maga 28%-ával. A diákok körében regisztrált 87% viszonylag jónak mondható, hiszen ezzel megelőzzük például Olaszországot ((74%) és Írországot (57%) is, a digitális szakadék viszont éppen emiatt igen széles: a felnőtt munkavállalóknak ugyanis csupán 33, a munkanélkülieknek 17, a nyugdíjasoknak pedig mindössze 3%-a látogatja nálunk a világhálót. Ami a végzettséget illeti, a diplomásoknak 68, az érettségizetteknek 45, a 8 általánossal rendelkezőknek pedig 13%-a internetezik rendszeresen hazánkban.