III. Unoka-Nagyszülő Informatikai Verseny döntő

forrás Prim Online, 2005. november 14. 10:05
Minden eddiginél nagyobb részvétellel, kitűnő hangulatban zajlott a Kempelen Farkas Hallgatói Információs Központban a III. Unoka-Nagyszülő Informatikai verseny, amelyen a négy és fél éves kisunoka egy teremben versenyzett a 84 éves dédszülővel.

Százöt páros állt rajthoz, több nagymama, mint nagypapa – és olyan távoli vidékről is érkeztek, mint a Borsod megyei Levelek község. A legidősebb - 84 éves - versenyző is különdíjat kapott, akárcsak a legkisebb "fél és négy éves" kislány, ahogyan ő mondta be a korát. A nagyszülők között csekély női fölény mutatkozott (58,97% illetve 41,03%). Míg a korábbi versenyeken jelentékeny budapesti túlsúly volt érezhető, egy év alatt e trend megfordult és kiegyensúlyozódni látszik a főváros és vidék aktív időseinek aránya (50% illetve 42%). Pozitív fordulat, hogy idén az indulók nagy része az Interneten értesült először a verseny híréről. A 2005. évi verseny feladatsora 70 feladatot tartalmazott, amelyet a versenyzőknek 90 perc alatt kellett megoldaniuk. A feladatsor több műveltségi témakörre volt bontható, az informatikai műveltséget mérő feladatok voltak a legmeghatározóbbak, de matematikai, irodalmi, helytörténeti, képzőművészeti műveltség mérésére alkalmas feladatok is szerepeltek a kérdések között. A verseny feladatsorának összeállítói elsődleges szempontként vették figyelembe, hogy mindkét korosztály találjon a versenyfeladatok között az életkorának és az érdeklődési területének megfelelő példákat, amelyek megoldásával sikerélményt szerezhet.

Az Inforum által szervezett versenynek - amelyet dr. Csepeli György, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium politikai államtitkára nyitott meg - elsősorban az a célja, hogy közelebb hozzák egymáshoz a generációkat és hogy az idősebb korosztály se legyen elzárva ettől az alapvető fontosságú géptől és a világhálótól. A délelőtti verseny után uzsonna és bábszínházi előadás következett, addig a zsűri értékelt.

Három harmadik díjat adtak ki és két másodikat. Utóbbiakat az Asztalos Domonkos és Forintos Gábor, valamint a Bárdos Attila-Farkas Tünde párosok nyerték. Az első helyezett Alak Mária és Vas Bálint lett, akik több mint félmillió forint értékű ajándékot vihettek haza.

Az 1997-ben alakult Informatikai Érdekegyeztető Fórum – röviden Inforum - olyan egyesületi formában működő társadalmi szervezet, amelynek elsődleges célja a szakmán belüli és más szervezetekkel történő érdekegyeztetés. Tevékenységei közé tartozik az informatika gazdasági és társadalmi súlyának és elfogadottságának növelése, az informatikai szolgáltatások elterjesztésének támogatása, a hasonló témájú könyvek kiadványok megjelentetésének szakmai és anyagi támogatása és a médiának nyújtott tanácsadás.

Magyarországon az 50 év feletti korosztály internet-használata még nem éri el a 20 százalékot, a 60 év felettiek esetében pedig az öt százalékot sem. Így éppen azok az emberek, akiknek az életét valóban segítené a világháló, nem veszik igénybe ezt az egyre fontosabbá váló gépet.