Csak mobiltelefonnal látható virtuális szobor avatása a Pécs Info-n

forrás Prim Online, 2005. november 14. 10:26
Kistehén Tánczenekar, mobiltelefonnal látható virtuális szobor, eMagyarország kamion, űrkutatási érdekességek, több tucat szakmai előadás és kiállító, köztük egy eddig egyedülálló 3D-s projektortechnika bemutatkozása. Már csak egy nap, és indul a Pécs Info!
„6-8 hét alatt nem is olyan rossz eredmény ez” – mondta Weinreich László, a XI. Pécs Info Informatikai, Telekommunikációs Szakkiállítás és Konferencia szervezője, miközben a rendezvény programját ismertette. Elnézve a három nap eseményeit, valóban nem rossz eredmény.

A Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Karának standján idén például egy különleges szobor kerül bemutatásra. Az alkotás szabad szemmel nem látható, csak egy ábra jelzi a helyét a kiállítótérben. Viszont ha elővesszük a mobiltelefonunkat, letöltünk rá egy alkalmazást, és a telefon kameráját az ábra felé fordítjuk, a képernyőn megjelenik egy szobor. Körbejárhatjuk, minden oldalról megszemlélhetjük, a program követi mozdulatainkat.

Ezen kívül először itt mutatkozik be egy külföldi kiállító háromdimenziós projektortechnikája, amellyel a CAD alkalmazások és az ismert 3D-s tervezések a "hagyományos sík képhez" képest újdonságként térben, 3 falfelületre vetítve jelenítik meg a tervezett tárgyat.

A rendezvényen mindhárom napon vendég lesz az Informatikai és Hírközlési Minisztérium eMagyarország kamionja. A kamion az E-Magyarország "Napra" érkezik, s várja az oktatási intézmények, a diákok látogatását. Az IHM eMagyarország kamionja egy mozgó eMagyarország pont, mely 16 számítógéppel és multimédiás eszközökkel van felszerelve, valamint – a minisztérium Közháló programja révén – szélessávú internetkapcsolattal rendelkezik. A látássérültek számára a számítógépek speciális szoftverekkel vannak ellátva, a kezdő internetezőket pedig képzett szakember segíti az internettel való ismerkedésben.

A kiállítás 2005. november 15. és 17. között látogatható a Pécsi Lauber Dezső Sportcsarnokban, további érdekességek, és a részletes programinfó megtekinthető a rendezvény hivatalos honlapján, a http://www.pecs.info.hu címen.