Amerikai technikával blokkolná Kína a Skype-ot

Genda Csongor Zoltán, 2005. november 14. 19:41
Kínában régóta heves ellenállást tanúsítanak a telefontársaságok a VoIP-szolgáltatókkal szemben, s mindent megtesznek annak érdekében, hogy megakadályozzák ezen szoftverek kínai lakosok által való használatát.
Az ázsiai állam szolgáltatói jelenleg az amerikai Verso Technologies céggel folytatnak tárgyalásokat, hogy megvásároljanak egy olyan általuk fejlesztett megoldást, amellyel az ország egész területén blokkolni lehetne a SkypeOut-funkciót. A kínai telekommunikációs vállalatok azt szeretnék elérni, hogy "leszoktassák" az állampolgárokat a Skype használatáról, mert ezek elterjedésével a társaságoknak egyre nagyobb bevételkieséseket kell elszenvedniük. A Skype-felhasználók a vezetékes telefonokat jutányos áron hívhatják, és így egyre kevésbé veszik igénybe a lakosok a helyi társaságok drága szolgáltatásait. A China Telecom, Kína vezető kommunikációs konszernje leginkább azonban a tehetős külföldre telefonáló ügyfelek elvesztésétől fél.

A Verso Technologies jelenleg a China Telecom-al és más helybéli szolgáltatókkal tárgyal, hogy eladja azoknak a SkypeOut blokkolására alkalmas Netspective M-Class nevet viselő technikáját. Az amerikai cég megoldásával azonban lehetővé válik nem csak a VoIP használatának megakadályozása, hanem a P2P fájlmegosztó rendszerek elérése is meggátolható azzal.

A Skype látván a kínai szolgáltatók szoftverük elleni tiltakozását már egy ideje elkészítette a kínaiaknak szánt verziót is, amelyben nem kapott helyet a SkypeOut funkció, ám a felhasználók nagy része nem él a csonkított változat lehetőségével, hanem inkább a teljes, angol nyelvű programot töltik le számítógépeikre.