2,5 millió eurós versenyjogi bírság a TPSA-nak

MTI Sajtóadatbank, 2005. november 16. 09:41
A TPSA lengyel távközlési vállalat 10 millió zlotys (2,5 millió euró) bírságot kénytelen fizetni, mert nem engedte piacra jutni egyik versenytársát, így döntött a lengyel állami távközlési és postai szabályozó hatóság (URTiP). A most kiszabott büntetés a legmagasabb az URTiP működésének történetében.
A bírságot elrendelő döntés annak nyomán született, hogy a délkelet-lengyelországi helyi távközlési szolgáltató, a Multimedia Polska-Mielec 2003 júniusa óta hiába folyamodott a TP SA által kezelt egykor állami távközlési hálózathoz való hozzáféréshez. A TPSA az URTiP-nek a hozzáférés engedélyezésével kapcsolatos korábbi döntését sem hajtotta végre.

Ugyanakkor a TPSA máris bejelentette, hogy panaszt emel a bírság ellen, mivel korábban a Mieleccel való együttműködést elrendelő döntés véleménye szerint nem volt összhangban a infrastrukturális minisztérium irányelveivel. A TP SA három évvel ezelőtt már kapott egy egymillió dolláros bírságot az URTiP-től mivel egy helyi internet-szolgáltatótól megtagadta a telefonhálózat használatát.

A TPSA főrészvényese a francia France Telecom.