Jövőre cégek üzemeltetik a külföldi HTEC-irodákat

MTI Sajtóadatbank, 2005. november 17. 10:10
A magyar IT-cégek amerikai és kínai piacra jutását helyben segítő Hungarian Technology Center (HTC) irodáit jövő évtől az informatikai tárca helyett cégek üzemeltetik - mondta a programiroda vezetője az MTI-nek szerdán.
Az Észak-Virginia állambeli Viennában, valamint a Hongkong melletti Shenzenben működő központok működtetésére takarékossági okokból írt ki pályázatot az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) - mondta Sipka Júlia.

Hozzátette: a kínai irodából Indonézia és Vietnam felé is szeretnének nyitni, hosszabb távon központokat is terveznek ezekben az országokban.

A központok az üzleti lehetőségek felkutatásával, tanácsadással, valamint infrastruktúrájukkal és adatbázisukkal segítik a magyarországi kis- és közepes cégek által előállított magas tudástartalmú termékek és szolgáltatások külföldi piacokra való bejutását.

A program által az idei évre meghirdetett 50 millió forintos kerettel működő pályázaton eddig három cég nyert el támogatást. A pályázattal, melyre októbertől januárig lehet jelentkezni, a cégek utazásit, kiállításokon való részvételét és prospektusok készítését finanszírozzák - ismertette Sipka Júlia.

Ismertetése szerint a magyar vállalatok külföldi piacra lépése során a legnagyobb problémát a felkészültség mérése jelenti. Szintén jellemző, hogy a cégek termékeik magyarországi sikerére alapozzák külföldi eredményességüket.

A programvezető ezt annak kapcsán mondta el, hogy Thomas W. Nash nemzetközileg elismert tanácsadó "Hogyan csináljunk üzletet Észak-Amerikában" címmel tartott előadást szakemberek számára az IHM-ben.

Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter korábban elmondta: a program keretében idén októberig 142 millió forint direkt támogatást nyertek el a magyar cégek, amihez mintegy 300 millió forint saját forrás járult.

Jövőre a HTEC-programra 250 millió forintot irányoz elő az IHM.