Digitalizálják az Anna Amalia könyvtárat

Genda Csongor Zoltán, 2005. november 20. 15:52
Miután 2004 szeptemberében kigyulladt a weimari Anna Amalia könyvtár, és több mint 50 000 könyv vált a lángok martalékává, a helyi kulturális örökségért felelős Weimari Klasszika Alapítvány úgy határozott, hogy belekezdenek a megmaradt művek egy részének digitális formába történő átmentésébe.
Először a 15-19. századból ránk maradt térképeket, atlaszokat, valamint a világszerte legnagyobbnak számító Faust-gyűjtemény archiválását tűzték ki célul az alapítvány szakemberei, melyek digitális változatai már 2007-től elérhetőek lesznek a világhálón.

A projekt célja, hogy a bibliotéka legfontosabb történelmi, kulturális kincseit megmentsék az utókor számára, és a felbecsülhetetlen értékű eredeti példányokat még jobban megóvják azáltal, hogy védik azokat az elhasználódástól, és egy a korábbi tűzvészhez hasonló pusztulás ismételt előfurdulása esetén azok el ne vesszenek, hanem megmaradjanak a jövő nemzedékei számára.

A 2004-es évben több mint 50 000, nagyrészt a 17. és 18. századból származó mű semmisült meg teljesen, és hozzávetőlegesen 62 000 kötet szenvedett olyan károsodásokat, amelyek egyharmada a legmodernebb módszerekkel sem restaurálható.