Webtárhely közel másfél millióért?

forrás Prim Online, 2005. november 22. 17:01
A hazai honlap-elhelyezést megcélzó tárhely-piac igen felfutóban lévő üzletág, melynek egyik tanújele a piacvezető szerver-hoszting szolgáltató által üzemeltetett több mint 2000 szerver. A nagyvállalati szerver-elhelyezőkön kívül számos kis cég, magánvállalkozó állított be nagyrészt megerősített-feltuningolt asztali gépeket, erősítvén a túlkínálatot és a piaci versenyt – erőteljes árcsökkentő tendenciát generálva, ami sokszor (kellő műszaki háttér, referencia hiányában) a minőséget teljesen a háttérbe szorítja.
A honlapunk számára ideális tárhely-szolgáltató kiválasztásakor minden esetben fontos szempontként szerepeljen az áron kívül az adott cég műszaki háttere (szerverparkja), referenciái és nem utolsó sorban: a hálózati csatlakozása hazai és nemzetközi irányokba.

Az alábbi összeállításunkban szemlézünk néhány tárhely-szolgáltató céget a fenti 3 szempont alapján és igyekszünk kideríteni a másfél milliós tárhely-díjcsomaghoz járó szolgáltatásokat.

Mediacenter.hu

A kecskeméti székhelyű cég erős pozíciót foglal el a piacon, önmagát így jellemzi a szolgáltató: „A MediaCenter szolgáltatása ár/érték arányát tekintve a legkiválóbb a magyar internetes piacon”.

Műszaki hátterük: Intel Dual Xeon szerverpark, tükrözött adattárolás és 100 Mbps hálózati csatlakozás. Nemzetközi sávszélességükről nem tesznek említést. Az általános igényeket kielégítő Kombi díjcsomagjuk 200 Mb-os dinamikus tárhelyet, 1 db. domain regisztrációját, 5 db. spam- és vírusszűrt e-mail címet tartalmaz 13.900 Ft + Áfa éves díjért. 1 Gb-os kiegészítő tárhelyet 10.000 Ft + Áfa éves díjért biztosít a szolgáltató.

Ping-értékek: az elküldött 32 bájtos adatcsomagra a szerver átlagosan 29 milliszekundum idő alatt válaszolt.

Dataglobe.hu

A székesfehérvári székhelyű Dataglobe Kft. „szakértelem, megbízhatóság, gyorsaság” szavakkal jellemzi önmagát.

Műszaki hátterük: nincs információ szerverparkjukról, tükrözött adattárolás és 100 Mbps hálózati csatlakozás. Nemzetközi sávszélességük: 1 Mbps – igen kevés. Az általános igényeket kielégítő Mini díjcsomagjuk 500 Mb dinamikus tárhelyet, 1 db. domain regisztrációját, korlátlan e-mail címet kínál 9.900 Ft + Áfa éves díjért. 1 Gb-os kiegészítő tárhelyet 2.000 Ft + Áfa havi díjért kínál a szolgáltató.

Ping-értékek: tiltva van a pingelés.

Netkert.hu

A budapesti székhelyű cég honlapján a következő cégfilozófia olvasható: „nem az árszintet határoztuk meg, hanem a céljainkat”.

Műszaki hátterük: Dual Intel Xeon szerverpark, SCSI-RAID adattárolás. Hálózati csatlakozásuk: nincs információ honlapjukon. Az általános igényeket kielégítő 50 Mb-os dinamikus tárhelyet 5 db. e-mail címmel 15.300 Ft + Áfa éves díjért kínálja a szolgáltató.

Ping-értékek: az elküldött 32 bájtos adatcsomagra a szerver átlagosan 27 milliszekundum idő alatt válaszolt.

Silihost.hu


A budapesti székhelyű cég a „minőség kompromisszumok nélkül” szlogent vallja magáénak.

Műszaki hátterük: Dual Intel Itanium2 Silicon Graphics Altix 350 és dual Intel Xeon HP szerverpark, tükrözött (külső) SCSI-RAID adattárolás. Hálózati csatlakozásuk: 100 Mbps belföld (BIX és NIIF), 100 Mbps külföld. Az általános igényeket kielégítő Dinamikus 200 díjcsomagjuk 200 Mb. dinamikus tárhelyet, 1 db. .hu domain regisztrációját, 10 db. spamszűrt e-mail címet tartalmaz 10.900 Ft + Áfa éves díjért. 1 Gb-os kiegészítő tárhelyet 10.000 Ft + Áfa éves díjért biztosít a szolgáltató. A szolgáltató ingyenes internet-marketing távoktatást biztosít.

Ping-értékek: az elküldött 32 bájtos adatcsomagra a szerver átlagosan 8 milliszekundum idő alatt válaszolt.

SWI.hu


Az Interware-csoporthoz tartozó SWI Kft. neves referenciákkal rendelkezik, árképzése első ránézésre azonban szélsőségesnek tűnik. Műszaki hátterükről nincs információ, hálózati csatlakozásuk gigabites, 250Mbit nemzetközi eléréssel, minden tárhely dinamikus (cgi, php). Az általános igényeket kielégítő 100 Mb-os tárhelyet 149 370 Ft + Áfa éves díjú összegért biztosítja a szolgáltató. 1 Gb-os tárhelyet 1 172 490 Ft + Áfa éves díjért kínálja a cég. Mivel a rendelkezésre álló információk alapján nem tudtunk rájönni, hogy milyen extra szolgáltatás jár ezen összegért, így megkérdezte a Prim Online Agárdi Gábort, az SWI ügyvezetőjét.

„Fontos tudni, hogy egy ilyen szolgáltatásnál nem a tárhely méretét kell megfizetni. Sajnálatos módon a mostanában indult kis szolgáltatók az árképzésüknél egy dolgot vesznek figyelembe: mennyibe kerül pl. egy 400GByte-os ATA/SATA disk. Ezt elosztják 400-al és nagyjából kész az ár. Ezt követően kiírják az ajánlatukba az összes létező és adható dinamikus és statikus szolgáltatást, végig sem gondolva ennek következményeit. Ezzel szemben a mi árképzésünk úgy lett kialakítva, hogy a dinamikus weblapok által keltett jelentős mértékű többletterhelést is elviselje a szerver, azaz nem egy átlagos PC-n hostoljuk ügyfeleinket, hanem egy komoly DELL szerveren. (http://cam.swi.hu/view/view.shtml)

Érdemes kiszámolni, hogy mennyibe kerül egy 24 órás rendszerfelügyelet fenntartása adminisztratív és technikai munkatársakkal, valamint 100%-os hardware redundanciával. Ugyanis csakis így biztosítható komoly rendelkezésre állás az ügyfeleink részére, ami tartható is és nem csupán marketing szám.

A számoláshoz érdemes pl. egy php-nuke portált figyelembe venni, ami közismert az erőforrás pazarlásáról, de ez az ügyfelet nem kell, hogy érdekelje. Neki az a rendszer kényelmes, így ahhoz kell neki erőforrást biztosítani. Így előáll az a helyzet, hogy egy 10Mbyte-os nuke portál napi pár száz látogatóval annyi erőforrást igényel, mint egy több ezer látogatós több 10Gbyte adatot tároló statikus oldal. Amennyiben az árképzésünknél az utóbbira kalkuláltunk volna, mára valószínűleg egyetlen ügyfelünk se lenne, akik viszont nálunk vannak, kevésbé érzékenyek a költségekre, (havi 5-10ezer Ft nem jelent problémát számukra), ezért cserébe a vállaltakkal szemben jelenleg 5db 9-es rendelkezésre állás felett vagyunk, ami ügyfeleink részére megnyugtató.

Mindettől függetlenül mindig is szükség volt az olcsó szolgáltatókra, szükség lesz rájuk ezután is, nálunk ez az "olcsó" szolgáltatás, ami a kereskedelmi hostingunk egyfajta előszobája, az a freeweb.hu, ahol ingyen kaphat tárhelyet bárki, regisztrálhat domain nevet igen kedvező áron, jelképes összegért egy évre eltüntetheti a reklámot, így próbálgatva szárnyait minimális kockázattal. Természetesen ezt jelentős korlátozásokkal hátráltatva, erőforrás limiteket beépítve.

Tapasztalataink szerint azon vállalkozások, akik kinövik a freeweb kereteit, jelentős számban vándorolnak át kereskedelmi web vagy szerver hosting szolgáltatásunkra.

A freeweb központi kiszolgáló részének tárhely-foglalása (minden, amit nem a felhasználok tettek fel) adatbázissal, dokumentumokkal, programokkal együtt is belefér 100Mbyte-ba. Ezt jelenleg egy PE2600-as gép (dual xeon 2.8Ghz + 4G RAM + SCSI RAID) szolgálja ki. Tehát ezt az 1 oldalt se bírná el sok tárhelyszolgáltató szervere, pedig csak 100Mbyte.” – tájékoztatott az SWI ügyvezetője.