Szlovákiában az állam támogatja a lakosság internetes hozzáférését

MTI Sajtóadatbank, 2005. november 24. 09:32
A szlovák állam jövőre háztartásonként 2 ezer koronával (6,7 forint/korona) járul hozzá a szélessávú internet-hozzáférés kiépítésének költségeihez.
A javaslat eredetileg 6 ezer koronáról és összességében 600 millió koronás támogatásról szólt, ám a pénzügyminisztérium csökkentette az összeget.

A támogatás révén százezer háztartás juthat internethez Szlovákiában, ahol még jelentős az elmaradás Nyugat-Európához képest: bár a háztartások 40 százalékában van számítógép, ezeknek mindössze egynegyede rendelkezik internetes hozzáféréssel.

Magyarországon a GfK Piackutató Intézet szeptemberi közlése szerint az internetet használó felnőttek száma fél év alatt 300 ezerrel nőtt, és az idén tavasszal elérte az 1,8 milliót.

Magyarország a régió többi országához képest hátrányban van: az Európai Unióhoz az idén csatlakozott nyolc közép- és kelet-európai ország között itt a legalacsonyabb az internethasználók aránya. A régióban éllovas Szlovéniában a felnőttek 50 százaléka, Észtországban 46 százaléka, Csehországban 35 százaléka, míg Szlovákiában 33 százaléka használja a világhálót.