Internetgitár a Fender és az Intel együttműködéséből

Kiss Ádám Zoltán, 2005. november 25. 17:32
A Fendernek és az Intelnek köszönhetően most minden leendő rocksztár segítséget kap, mert a két cég egy olyan gitár prototípusát alkotta meg, amely túlmegy minden határon, korábban elképzelhetetlen módon létrehozta az internetre kötött szupergitárt.
A mára már ikonná vált Fender Telecasterre alapozva, amelynek hírnevét Bruce Springsteentől kezdve a Franz Ferdinandig számos legendás zenész öregbíti, a "netszörf gitár" a világon elsőként teszi lehetővé, hogy valaki az internetről letöltse és lejátsza kedvenc dalait anélkül, hogy a húrokhoz hozzáérne - tehát a zene minden erőfeszítés nélkül úgy hangzik majd, mintha Jimmy Page játszana.

Az Intel Centrino Mobile technológián alapuló Telecaster a következőket nyújtja a zenészeknek:


Internetőrület

Az Intel Centrino mobil technológián alapuló laptop és a Telecaster egyedi hangja és jellegzetes külseje segítségével a turnézó rocksztárokat már semmi sem gátolja abban, hogy egy gitárszólamot akár a turnékamion hátuljában rögzítsenek, és közvetlenül a gitárról elküldjék a világ bármely részén levő producerüknek, barátaiknak vagy zenésztársaiknak.

A v1.0 prototípusú gitár az Intel és a Fender partnerségének eredménye, amelynek célja a zene technológiai határainak kiterjesztése és az Intel Centrino mobiltechnológia által nyújtott, akár utazás közben is megoldható internetelérés lehetőségének bemutatása.

A beépített szoftver segítségével a gitár tulajdonosa számos különböző zenét tölthet le. Olyan öregedő gitárosok, akik épp most készülnek egy turné erejéig újra összeállni zenekarukkal, az internethez kapcsolódó MP3-lejátszó segítségével emlékeztetőnek letölthetik régi slágereiket.

A sajtóanyag természetesen nem említi a feltételezhető hátrányokat. Míg egy Telecaster 50 év múlva is ugyanolyan jó hangszer lehet, a technológia időközben kőkorszakivá válhat, a gitár hangjához nagy részben hozzájárul a test fájának zengése, ami itt nem lehetséges, a gitárok egyik kedvenc sérülései közé tartozik az övcsat által okozott karcolódás a hátlapon, ami egy idő után olvashatatlanná teheti a kijelzőt, és legfőképpen, a zenélés öröme elsősorban az alkotás, semmiből valamit teremteni.