Siemens: Fejlesztés kórházaknak, hálózat Grönlandon

Kovács Attila, 2005. november 27. 15:12
A Siemens arról tájékoztatott, hogy integrált vezeték nélküli IP-infrastruktúra révén nagyobb mobilitást hoz létre a kórházi ellátásban. A páciens-információk biztos elérhetősége és a kórházi személyzet mobilitása döntő jelentőségű a gyors és hatékony orvosi ellátásban.
A Siemens Communications ágazata olyan megoldással támogatja a Lübeck központú, világszerte 6000 munkatársat foglalkoztató, 1 milliárd euro forgalmú  Dräger Medical orvostechnikai vállalatot, amellyel a páciensek létfontosságú adatai a kórház meglévő hálózatán keresztül hozzáférhetővé tehetők. Erre a Dräger és a Siemens a legmodernebb WLAN technológiát vezetik be, miáltal javul a kórházi személyzet mobilitása, és stabil hálózati működés biztosítható. Az előálló vezeték nélküli infrastruktúrában az orvos- és ápoló személyzet a páciens vitális adataihoz bárhol, bármikor hozzáférhet. A megoldás alapja az Infinity OneNet, a Dräger hálózati infrastruktúra- és szolgáltatáscsomagja, amelynek révén  a kórház meglévő hálózata egyidejűleg használható páciens-monitoring céljaira, valamint kommerciális illetve adminisztratív feladatokra. A Siemens, mint az Infinity OneNet tanúsított megoldás-partnere, a kooperációba a vezeték nélküli hálózatok és ügyfélszolgálat területén meglévő szakértelmét viszi be. A Wireless Voice over IP technikával kombinált Infinity OneNet nagymértékben növeli a hatékonyságot, amennyiben mobil végkészülékekkel közvetlenül összeköti az ellátó személyzetet egymással és a pácienssel. Így mindenki bárhol elérhető, és elmaradhatnak a kórtermek és szolgálati helyek közti időt rabló gyaloglások is, melyek a páciensek adatainak ellenőrzésére, vagy kéréseik teljesítésére eddig szükségesek voltak.

A Siemens arról is hírt adott, hogy a legmodernebb internet-és mobiltechnikát szállítja Grönlandnak. A világ egyik legfélreesőbb sarkában, az 57 ezer lelket számláló Grönlandon a  lakosság Európa leggyorsabb internet megoldását, az ADSL2+ -t (24 Mbit/s) fogja használni, ezáltal fürgébben és kényelmesebben tud majd szörfölni a világhálón, mint az európai kontinensen lakó 700 millió „szomszéd”. A világ legnagyobb, több mint 80%-ban jéggel borított szigetén  a  kommunikáció létfontosságú, legyen szó a jégmezőkön úton lévők mobiltelefon-összeköttetéséről, vagy orvosi távdiagnózis érdekében gyors internetelérésről.  A Tele Greenland állami telekommunikácós szolgáltató a Siemenst bízta meg a technika szállításával és telepítésével. Az internethasználat elterjedtsége máris elérte az 50%-ot, azaz az európai ipari országok átlagát. A mobiltelefon penetráció jelenleg a 70%. A grönlandi kormány előírta, hogy minden 70 lakosnál nagyobb települést be kell kapcsolni a hálózatba. A Siemens-megoldás IP-alapú nanoGSM bázisállomásokat használ, úgynevezett. „Local Switching” technikával kombinálva.