A hamisított Yahoo oldal Japán megszállásáról adott hírt

Genda Csongor Zoltán, 2005. november 28. 16:25
A japán hatóságok őrizetbe vettek egy számítógépes programozót, mert az lemásolta a Yahoo weboldalát, és a saját maga által készített site-on egy valótlan, félrevezető hírt jelentetett meg, miszerint Kína megszállta Japánt.
A szóban forgó hír így kezdődött: "WASHINGTON (Kyodo), 18. Október.- Japán katonai csapatok bevonultak Okinawa szigetére...". A tokiói rendőrség egyik szóvivője elmondta, hogy szakembereik a Yahoo internetes oldalához megtévesztésig hasonlító irreális információkkal telített weblapot eltávolították a világhálóról, hogy a hamis hír ne vezessen félre még több gyanútlan internetezőt, és elkerüljék a felesleges pánikot.

A vádlott számítógépét bizonyíték gyanánt lefoglalta a rendőrség, és a Yahoo keresőszolgáltató is úgy határozott, hogy szerzői jogsértésért pert indít a japán programozó ellen.

A Kyodo hírügynökség szerint az említett oldal rövid élettartama alatt is több mint 67000-szer kattintottak a hamisított hírre az internetezők. A gyanúsított azzal magyarázta tettét, hogy egyszerűen csak a figyelem középpontjába akart kerülni, beismerte bűnösségét, és elnézést kért mindazoktól, akiket félreinformált.