Kódpárbaj - Újratöltve: Ms verseny fejlesztőknek

forrás Prim Online, 2005. november 28. 19:25
A Microsoft Magyarország a nagy sikerre való tekintettel „Kódpárbaj – Újratöltve” néven ismét meghirdeti fejlesztők számára indított webszolgáltatás-fejlesztési versenyét. Az új megmérettetés december 1-én indul, amikor a versenyzők több fordulós körmérkőzések során térképezhetik fel ellenfelük játékstratégiáját.
Az októberben lebonyolított első bajnokság résztvevőinek olyan programot kellett írniuk, amely webszolgáltatásként valósítja meg a "kő-papír-olló" játék egyik szereplőjének viselkedését. A több mint kétszáz versenyző részvételével lezajlott első verseny olyan népszerűnek bizonyult, hogy a játékosok kérésének eleget téve a Microsoft Magyarország december 1-én, - az eredeti 25 helyett – 1000 fordulós mérkőzésekkel, tisztán körmérkőzéses rendszerben újrafuttatja azt.

A résztvevők reményei szerint a lényegesen több forduló lehetőséget biztosít arra, hogy a játékosok pontosabban fel tudják térképezni ellenfelük játékstratégiáját, és ennek megfelelő algoritmusok mentén vigyék győzelemre webszolgáltatásukat. Ezek a programok azonban determinisztikus viselkedésük miatt mások által szintén detektálhatók, és ezáltal potenciálisan legyőzhetők lesznek.

„Az újrafuttatott verseny elsődleges célja továbbra is az, hogy alkalmat teremtsen a fejlesztőknek az XML webszolgáltatások megismerésére és kipróbálására egy érdekes, a fantáziát megragadó, de nem túl komplex feladat kapcsán. A bajnokság végére azonban választ kaphatunk majd arra a kérdésre is, hogy érdemes-e algoritmikus megoldásokkal kísérletezni a kő-papír-olló játékban, vagy a tisztán véletlen értékeken alapuló stratégia átlagosan 50%-os nyerési esélyét nem lehet megbízhatóan felülmúlni” – tette hozzá Kerese István, a Microsoft Magyarország Fejlesztési platform üzletágának igazgatója.

A bajnokság előreláthatólag több napon keresztül folyik majd, további részletek a www.devportal.hu/kodparbaj lapon találhatók, ahol a verseny lefolyása élőben, valós időben is követhető lesz.

A Kódpárbaj médiapartnere, a Computerworld – Számítástechnika, amely a verseny végén részletesen beszámol majd a legérdekesebb algoritmusokról és az általuk elért eredményekről.