Gyermekvédelmi funkció az új generációs konzolokban

Genda Csongor Zoltán, 2005. november 29. 20:09
A Microsoft és a Nintendo után most a Sony is bejelentette, hogy Playstation 3 konzoljaikat felszerelik egy olyan blokkoló mechanizmussal, amely lehetővé teszi majd a szülők számára, hogy letiltsák a gyermekek fejlődésére káros hatással lévő játékok futását.
A Sony korábbi játékgépei is el voltak látva hasonló szoftverrel, azonban az a jelenlegi megoldásnál jóval fejletlenebb volt, mivel csupán a filmek lejátszását tudta korlátozni, a játékokét pedig nem. A Microsoft is felvértezte a nemrég az Egyesült Államokban piacra dobott konzolját egy olyan funkcióval, amelynek segítségével a szülők korlátozhatják a játéklehetőségeket, és a hónap elején pedig a Nintendo is kilátásba helyezte a 2006-ban megjelenő új gépének hasonló mechanizmussal való felszerelését.

Az úgynevezett "Parental Controls" ellenőrzi az adathordozót megjelölő címkét, és ha az nem felel meg az előzőleg a szülők által meghatározott "irányelvnek", akkor a készülék nem indítja el a szóban forgó alkalmazást. Az Xbox 360 esetében például a szülők letilthatják az M (Mature=felnőtt) besorolást kapott videojátékok elindítását valamint az online-szerverekre való csatlakozási lehetőségeket is korlátozhatják.