Perelik az ICANN-t a .com kiterjesztésű domainek kezelése miatt

Milkovits Gábor, 2005. november 29. 20:53
Egy független szervezet keresetet nyújtott be az internetes domain neveket kezelő ICANN ellen azzal vádolva a non-profit társaságot, hogy monopóliumellenes törvényeket sért amikor egy magáncég, a Verisign rendelkezésére bocsátja a .com kiterjesztésű domainek fölötti rendelkezés jogát.
A beadvány szerint az ICANN, illetve a Verisign távközlési és internetes szolgáltató azon megegyezése, amely szerint továbbra is a cég rendelkezik a .com és .net domainek fölött, kizárja a tisztességes piaci versenyt. A vád szerint ráadásul a Verisign tisztességtelenül, átlagosan az infláció kétszeresével szokta növelni a domainek bejegyzésének és kezelésének költségét, amivel kimeríti az ármanipuláció esetét is. Egyelőre sem az ICANN, sem a Verisign nem kommentálta a vádakat.

A „Domain Név Fejesztők Világszervezete” (WADND) elnevezésű független szervezet azért fordul bírósághoz az üggyel, mert az ICANN egy régóta folyó jogvita után nemrég megegyezett a Verisign-al a jogok átruházásának meghosszabbításáról. A jogvita egy némileg ellentmondásos, a Verisign által üzemeltetett keresőszolgáltatás, a „Site Finder” miatt keletkezett. A Site Finder ugyanis egy esetleg nem létező .com, vagy .net végződésű internetcím beírása esetén hibaüzenet helyett automatikusan a Verisign weboldalára irányította a felhasználót. A megegyezés alapján az ICANN-nak ezentúl 90 napig joga lesz beleszólni, illetve ellenvetést tenni minden a Verisign által újonnan bevezetésre kerülő, .com és .net domainekkel kapcsolatos szolgáltatással kapcsolatban. A Verisign cserében 2007-2012 között formálisan is jogosult marad a 35 millió .com domain-t tartalmazó adatbázis kezelésére.