Egy német bíróság nem engedélyezte a T-Online beolvasztását

MTI Sajtóadatbank, 2005. november 30. 09:28
A darmstadti tartományi bíróság kedden elutasította a T-Online kérelmét, hogy a cég beolvasztását a Deutsche Telekomba azonnali hatállyal engedélyezze.
A bíróság azzal indokolta döntését, hogy a fúzió ellen a kisrészvényesek részéről benyújtott keresetek sikerét nem lehet kizárni. A kisrészvényesek a döntést a "részvényesi jogok" erősítéseként értékelték.

A kisbefektetők elkeseredett küzdelme ellenére a nagyrészvényes Deutsche Telekom májusban keresztülvitte a T-Online internetszolgáltató ismételt beolvasztását az anyacégbe. A hannoveri közgyűlésen a kisrészvényesek "nem" szavazatának nem volt esélye a mintegy 90 százalékot birtokló Deutsche Telekomével szemben. Szakértők akkor úgy vélték, hogy bár a kisrészvényesek jogi úton még megpróbálkozhatnak a beolvasztás ellen fellépni, ez azonban csekély eredménnyel kecsegtet.

A döntéssel a Deutsche Telekom január 1-től visszamenőleges hatállyal új üzleti területbe akarta egyesíteni a T-Online-t. A beolvasztás során a T-Online részvényesek 0,52 Telekom részvényt kapnak egy saját részvényükért, ez 8 eurónak felel meg. Az átváltás szakértői becslésen alapul, amely a Deutsche Telekom-részvény értékét 28,31 euróra, a T-Online-ét 14,71 euróra értékelte tízéves távlatban.

Öt évvel ezelőtt, a T-Online tőzsdei bevezetésekor egy részvény 27 eurót ért, a kisrészvényesek ezért "tőzsdei botrányról" beszélnek. Hétfőn 8,63 eurón zárt Frankfurtban.

A T-Online-nál erre az évre 2,5 milliárd eurós, 2014-re már 10,3 milliárd eurós bevételt várnak. A pénzforgalmi többletre (EBITDA) korábban 300 millió eurót, illetve tíz év múlva 2,4 milliárd eurót jósoltak.

A Deutsche Telekom - a Magyar Telekom (korábban Matáv) főrészvényese - adózott eredménye tavaly 4,634 milliárd euró volt a 2003-as 1,253 milliárd után, forgalma 57,88 milliárd euróra emelkedett 55,838 milliárdról, a pénzforgalmi többlete 22,315 milliárd euróra nőtt 18,475 milliárdról.

A T-Online adózott eredménye tavaly 317 millió euró volt - fennállása óta első ízben könyvelt el profitot -, forgalma 2 milliárd euró, pénzforgalmi többlete 472,3 millió euró.